Tehno - Nauka

UWB Radar koji “vidi” kroz zidove

Naučna fantastika: Superman svojim rendgenskim pogledom vidi šta se događa iza zida. Stvarnost: stručnjaci Tehničkog univerziteta u Imenau konstruisali Ultra širokopojasni radar koji može da gleda kroz zidove.

UWB Radar izgleda kao da je iz filmova o tajnim agentima. Pomoću nekoliko metalnih levaka radar šalje elektromagnetne talase koji sadrže i niske frekvencije koji prolaze kroz zidove. Ako iza zida naiđu na ljudsko telo, ono reflektuje na drugi način, a dobijeni podaci se na monitoru računara pretvaraju u sliku. Preko te slike stručnjaci mogu očitati podatke: puls ili da li osoba diše.

“Tako u područjima pogođenim zemljotresom možemo da vidimo da li je osoba ispod ruševina još živa”, kaže naučnik Rudolf Cetik. Za tačno lociranje neke osobe u prostoru, Cetikova koleginica Snežana Jovanoska ima drugi uređaj. Uz pomoć ta dva uređaja moguće je dobiti i trodimenzionalnu sliku prostora iza zida. U akcijama spašavanja, vrlo je važno tačno znati gde se ljudi nalaze i u kojem smeru se kreću.

“Recimo, na taj način možemo prepoznati u kojem delu zgrade se nalaze vatrogasci koji su u opasnosti”, kaže Jovanoska. Isto tako policajci prilikom akcije spašavanja taoca mogu “pročitati” što se događa u prostoru u kojem se odvija otmica.

Od eksperimenta do realne situacije

Međutim, kako bi podaci koje zasad samo naučnici mogu očitati sa monitora bili razumljivi i policajcima u akciji, elektronski signali radara moraju biti grafički prikazani.

“Na monitoru pokazujemo samo one informacije koje su potrebne korisniku: zelene tačke predstavljaju osobe koje se nalaze u zgradi. Isto tako možemo očitati kojom brzinom osoba diše i doneti zaključke o njenom zdravstvenom stanju”, kaže Rudolf Cetik.

Naučnici su eksperimentom već dokazali da pogled kroz zid funkcioniše i pod realnim okolnostima. Jedna osoba je bila sakrivena ispod nekoliko metara različitog građevinskog materijala: nije se pomerala, ali su je pronašli ovim radarom.
“Mogli smo tačno da otkrijemo ispod kakvog materijala se nalazi, na kojoj dubini i kakvog je zdravstvenog stanja”, kaže Jovanoska. UWB radar još u upotrebi, ali je poznati Frauenhofer institut “uskočio” u pomoć naučnicima iz Ilmenaua kako bi njihov uređaj u skoroj budućnosti mogao spašavati ljudske živote. (izvor: DW)

Leave a Reply