Relax · Tehno - Nauka

Uznemirujuća pitanja o finansiranju medicinskih istraživanja

Otkriće da iza nedavne medicinske studije stoji duvanska industrija nameće uznemirujuća pitanja o medicinskim istraživanjima i medicinskoj etici

U istraživanju objavljenom 2006. godine u časopisu New England Journal of Medicine, – koje je bilo ocenjeno prelomnim -, navodi se da 80 posto smrtnih slučajeva od raka pluća izazvanog pušenjem može biti sprečeno ranom detekcijom uz pomoć kompjuterizovane tomografije, CT-a.

List New York Times otkrio je da je više od 3,5 miliona dolara za finansiranje istraživanja stiglo iz neprofitne organizacije koju finansira sestrinska kompanija duvanske korporacije Ligget Group. Stručnjaci izražavaju bojazan da ovo otkriće može navesti javnost da posumnja u rezultate medicinskih istraživanja.

Voditeljka kontroverznog istraživanja dr. Claudia Henshke navodi da su zdravstveni krugovi od ranije bili upoznati sa izvorom donacije za finansiranje istraživanja.

Neki pacijenti tvrde da im je sporna studija spasila život jer im je rak bio ranije otkriven, dok kritičari kažu da u većini slučajeva nema koristi od rane dijagnoze te da pacijenti svejedno umru samo što im lečenje traje duže.

Leave a Reply