Tehno - Nauka

Veća prisutnost Kine na Međunarodnoj kosmičkoj stanici

Kineske organizacije su predložile “Roskosmosu” saradnju na nizu zajedničkih projekata na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS). Predstavljeno je više od deset projekata, uključujući i duži boravak kineskih specijalista na MKS. Nekipredlozi su dosta originalni.

Npr. postoji predlog da se na brodu testira efikasnost tradicionalne kineske medicine: neki smatraju da ovo može pomoći u borbi sa negativnim posledicama života u bestežinskom prostoru. Projekti su predati na ekspertizu u institute RAN.

Interesovanje Kine za MKS je potpuno normalno, smatra član Ruske akademije kosmonautike „Ciolkovkij“ Andrej Ionin:
Kinezi su tek počeli sa gradnjom sopstvene orbitalne stanice i višegodišnje iskustvo izrade takvih konstrukcija, tipa MKS, veoma bi im koristilo. Čovek koji se samo sprema za let na MKS, detaljno se upoznaje sa stanicom, njenim tehničkim radom i metodama održavanja organizma tokom dugih letova. Toga Kina još uvek nema. Smatram da ima smisla da Rusija zaključi tako velike sporazume, ali samo uz uslov da Kina svoju orbitalnu stanicu gradi zajedno sa njom.

Planovi Rusije i Kine za zajedničko korišćenje MKS, čak i ako se radi samo o ruskom segmentu, mogu biti dočekani sa različitom reakciom od strane glavnog partnera Rusije na MKS – SAD. Amerikanci su još 90-ih godina prošlog veka blokirali učešće Kine u projektu MKS. Ako se konkretno govori o američkoj Nacionalnoj aerokosmičkoj agenciji NASA, njeni odnosi sa Kinezima su dosta neprijateljski. Još uvek se sveže sećanje na incident od pre jedne ipo godine kada je kineski službenik NASA bio uhapšen pri pokušaju da iznese iz SAD kompjuter sa tajnim informacijama. Nakon toga, kongres SAD je doneo zakon kojim se zabranjuje predstavnicima Kine da se nalaze u objektima NASA. Kako će reagovati američki partneri na nameru Rusije da u posadu uključi kineske astronaute? Postoji više varijanata.

U “Roskosmosu”, npr., smatraju da SAD neće imati ništa protiv posete kineskih astronauta MKS u srednjesročnoj perspektivi. Upravo sada, u toku je saglašavanje programa korišćenja MKS do 2020. godine i u pripremnoj fazi uvek ima mesta za kompromise.

Prema izjavama zamenika predsednika kineske državne privredne korporacije „Veliki zid“ Džao Čunčaoa, kineske vlasti nameravaju da skinu sva ograničenja na eksport aerokosmičkih komponenata u Rusiju sa ciljem rasterećivanja međusobnih odnosa sa ruskim partnerima.

Leave a Reply