Tehno - Nauka

Veliko interesovanje za tendere za izgradnju dve termoelektrane

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je danas da u Češkoj energetskoj kompaniji (ČEZ) i u energetskim krugovima u Evropi postoji veliko interesovanje za učešće na tenderima za izgradnju dve nove termoelektrane, koje je Srbija raspisala prošle nedelje.

Božidar Đelić
Foto: Fonet

Đelić je u izjavi za agenciju Fonet rekao da je to pokazao i sastanak koji je u Pragu imao sa čelnicima ČEZ, koja je jedna od najvećih energetskih kompanija ne samo u centralnoj već i u celoj Evropi.

Veoma je važno da jedna takva kompanija pokazuje interesovanje, jer želimo da privučemo veliki broj učesnika kako bi ti tenderi bili uspešni i kako bi mogli da se odvijaju u najboljim mogućim uslovima za našu zemlju, naglasio je Đelić.

On je dodao da ima zakazane sastanke i sa predstavnicima tri najveće energetske kompanije u Nemačkoj, koje takođe pokazuju interesovanje za ove tendere, i da će povodom njih biti i dodatnih kontakata.

Mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da to bude jedan od najuspešnijih događaja u oblasti energetike u ovoj godini u Evropi, kao i u domenu proizvodnje električne energije na bazi lignita, naglasio je Đelić.

Potpredsednik Vlade podsetio je na to da su tenderi raspisani za izgradnju dve termoelektrane od po 700 megavata – “Kolubara B” i “Nikola Tesla B3”, i da je reč o investiciji ukupne vrednosti od oko 1,4 milijarde evra.

Zasad su raspisani tenderi za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za zajednička ulaganja sa EPS, a za srpsku stranu je prihvatljivo i većinsko strano vlasništvo u njima, naveo je Đelić.

Leave a Reply