Tehno - Nauka

Verbatim LED sijalice – od septembra zabrana proizvodnje i prodaje klasičnih sijalica u EU

Prvog sepetmbra 2012. stupa na snagu potpuna zabrana proizvodnje i prodaje klasičnih sijalica u EU. U isčekivanju toga Verbatim je predstavio upotpunjenu porodicu efikasnih LED sijalica za zamenu za kućnu upotrebu. Dizajnirane su kako bi zadovoljile rastuće zahteve za pouzdanom, kvalitetnom i štedljivom rasvetom.

LED sijalice, sa radnim vekom do 25 godina, nude do 85-postotnu uštedu energije u odnosu na konvencionalne sijalice uporedivih karakteristika. Dizajnirane su kao direktna, cenom povoljna zamena za klasične, halogene i kompaktne fluorescentne sijalice u svakodnevnoj upotrebi.

Verbatimova nova porodica proizvoda za kućnu upotrebu sastoji se od 13 modela i uključuje LED sijalice koje menjaju 25-vatne i 60-vatne sijalice Classic A, Classic B “sveće” snage 15 do 25 vata, 25-vatne sijalica tipa “droplet” i 20-vatne sijalice tipa “spotlight” za grla formata MR16 GU5.3 i PAR16. Toplina boje kreće se od 2.700 K do 3.000 K, a svaki model ima minimalni colour rendering index (CRI) od 80. Pakovane u markantnu zelenu ambalažu, ove nove Verbatimove LED sijalice dostupne su kroz online prodavnicu kompanije i preko mreže veleprodaja i trgovaca električnom opremom na malo.

“LED tehnologija je najbolja štedljiva alternativa za zamenu klasičnih sijalica. Za razliku od kompaktnih fluorescentnih sijalica, LED sijalice tipično nude pet puda duži radni vek, pale se u trenu i ne sadrže opasne materijale poput žive,” kaže Jeanine Chrobak-Kando, Business Development Manager za LED u regiji EUMEA u kompaniji Verbatim.

Među novim LED sijalicama je pet modela koji menjaju klasične sijalice Classic A i rade na električnoj mreži napona 220-240 V. LED sijalice imaju deklarisanu snagu od 4 do 11 W i zamjenjuju klasične sijalice snage 25 do 60 W. 11-vatni model nudi svetlosni tok od 810 lumena, a 4-vatni model 250 lumena. Sve sijalice su dostupne sa E27 ili B22 grlom, osim prigušivog 9-vatnog modela koji se proizvodi isključivo sa grlom E27.

Serija takođe uključuje dve “sveće” sa grlom E14, za opštu i ambijentalnu rasvetu, posebno prikladne za ugradnju uz krevet ili iznad radnog stola. Transparentni 3,5-vatni model menja klasičnu 15-vatnu sijalicu, dok će 4-vatni model sa mutnim staklom služiti kao zamena za 25-vatne klasične sijalice. Dostupne su i dve 4-vatne LED sijalice tipa “droplet” sa grlom E14 ili E27.

Kupci mogu odabrati i jednu od dve MR16 “spotlight” sijalice sa grlom GU5.3. 4-vatni model nudi ugao zraka od 20°, dok 6-vatna verzija nudi ugao od 25°. Oba modela su posebno prikladna za naglašavanje umetničkih dela u dnevnom boravku ili rasvetu sa akcentom u kupatilu. Idealna za osvetljenje sa akcentom u kuhinji, kupatilu ili duž hodnika, 4-vatna sijalica PAR 16 GU10 LED menja klasične sijalice od 20 vata i nudi svetlosni tok od 180 lumena. Ponudu zaokružuje 4-vatna LED sijalica R50 sa grlom E14 i istim svetlosnim tokom.

U Evropi na rasvetu domaćinstava otpada 20% ukupne potrošnje električne energije. Prelazak na Verbatimovu naprednu LED tehnologiju, iza koje stoje decenija iskustva Verbatimovog vlasnika, kompanije Mitsubishi Chemical Corporation, omogućava značajne uštede u potrošnji energije i značajno smanjenje emisija ugljen dioksida.

One thought on “Verbatim LED sijalice – od septembra zabrana proizvodnje i prodaje klasičnih sijalica u EU

  1. Aca

    Да, да. Још само када би цене код нас биле као у Европи, а не три пута веће.

Leave a Reply