Tehno - Nauka

Veštački intelekt stvoren?

Ruski naučnici su prvi u svetu napravili kompjutersku imitaciju ljudskog razuma. Program Jevgenij koju su oni razradili samo za 0,8% zaostaje za mogućnostima ljudskog mozga. Ona je proglašena najboljom na Međunaordnom konkursu kibernetičkog intelekta u Velikoj Britaniji.

Svi programi učesnici „brejn-storma“ trebalo je da prođu takozvani Tjuringom test. Ovaj britanski matematičar se smatra osnivačem kompjuterske tehnike. On je pronašao imitacionu igru koja omogućava da se prepozna ko je tvoj sagovornik – mašina ili čovek. Pravila su jednostavna: ispitivač razgovara sa anonimcima koji odgovaraju na njegova pitanja. Po kvalitetu odgovora on prepoznaje samozvanca – kompjuterski program. Jer, kao što se zna, živa komunikacija je neispunjivi zadatak za sagovornika robota.

Prvi programi koji su testirani po Tjuringu više su ličili na šalu i kao da su ismevali čoveka, rekao je za Glas Rusije diktor fizičke i matematike, šef odeljenja Instituta za primenjenu matematiku Keldiš Mihail Gorbunov-Posadov:

Oni su ponovo pitali, nekako meanjli red reči u pitanjima koja su im postavljali. I čovek koji je sedeo na drugom kraju zaista je mislio da sa njim govori neko razuman. Naravno, ovaj utisak nije mogao dugo da opstane, ali izvesno vreme je postojao.
Po rečima naučnika, nikakve ozbiljne zadatke ovaj program nije rešavao, već je samo pokušavao da stvori iluziju kod partnera. I on ne može dase nazove veštačkim intelektom. Ipak to ne znači da su razrade u ovom pracu besmislene, ističe stručnjak:

To što se time bave nije uzalud. To je zaista analiza različitih lingvističkih, morfoloških i sintakstičkih momenata. Govor mašine mora da bude izgrađen prilično pažljivo, inače je čovek neće prihvatiti kao partnera. Kako bi se izašlo na taj nivo, potrebni su napori koji nisu besplodni, tačnije u mnogim granama se ispostave korisnim.

Za sada su mogućnosti mašine ograničene. Ali smatra se da ako joj pođe za rukom da prevari čoveka u odgovoru na 30% pitanja, može se govoriti o postojanju veštačke inteligencije. Ruski program Jevgenij je 150 dugotrajinih dijaloga izveo sa rezultatom 29,2%. Tako je od uzorne cifre zaostao za svega nekoliko desetina procenta. To je i donelo ruskom timu pobedu na konkursu.

Zahvaljujući takvim razradama, uvereni su programeri, moći će da se uradi ono o čemu sanja savremeno čovečanstvo – kompjuter će moći da se nauči da shvata smisao postavljenog pitanja prilikom pretraživanja informacija na Internetu.

Ako se govori o Internetu, ističe Mihail Gorbunov-Posadov, postoji prosto Intrenet, a postoji i semantički Veb, gde se u razmatranje uključuju problemi takve vrste. Mi smo ne prosto morfološki podelili reč na delove i polazeći od tih delova počeli da tražimo, već pokušvamo da učinimo nešto više: imamo neke konstrukcije koje opisuju predmetnu oblast. I pretraživanje će biti suštinski sadržajnije i produktivnije.

Dobijeni rezultat je suštinski proboj u oblasti kibernetičkog intelekta. To ne znači da je napravljeno nešto antropomorfno u svakom pogledu, podvlači naučnik, mada takvi programi omogućavaju da se rešavaju zadaci za koje ne odgovaraju tradicionalni prilazi.

2 thoughts on “Veštački intelekt stvoren?

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Posto Guglov “e-prevodilac” za sada lose i cesto besmisleno prevodi sa jednog na drugi jezik, cisto sumnjam da ce ruski “e-intelektualac” uskoro steci neku znacajniju vestacku inteligenciju. S druge strane, ljudski primerci sve vise i vise gube tu osobinu, jer postaju zavisnici od “e-mozgova” u licnim i ko zna cijim kompjuterima u svetu.

  2. Aca

    Slažem se s Dejanom R. Popovićem, naročito sa drugim delom komentara.

    Još bih dodao da izjava “Program Jevgenij koju su oni razradili samo za 0,8% zaostaje za mogućnostima ljudskog mozga” je maksimalno pretenciozna. Zaostaje za 0,8%?! Moguće da toliko zaostaje ali za mozgom onoga koji je to izračunao.

Leave a Reply