Relax · Tehno - Nauka

Veštački zaslađivači štetni

Hrana koja sadrži veštačke zaslađivače možda će pre doprineti da se neko ugoji, nego da oslabi, upozoravaju stručnjaci sa američkog Univerziteta Perđu. Esperimentišući na laboratorijskim pacovima, oni su ustanovili da su one životinje kojima je davan saharin konzumirale 100 kalorija više i dobile po pet grama više tokom dvonedeljnog istraživanja, u odnosu na one koje su hranjene šećerom, izveštava agencija Blumberg.

Američki stručnjaci su uočili da se svetska “epidemija” gojaznosti poklapa sa skokom potrošnje veštačkih zaslađivača. Dok je 1987. godine manje od 70 miliona Amerikanaca koristilo ove zaslađivače, 13 godina kasnije oko 160 miliona stanovnika SAD konzumiralo ih je u raznovrsnoj hrani i pićima. Istovremeno, procenat gojaznih povećan je sa 15, na 30 odsto.

Postepeno povećanje telesne težine testiranih pacova čini ih sličnim građanima SAD kod kojih se u poslednjih 10 godina težina u proseku povećala za oko 10 odsto, upozoravaju Suzan Sviters i Teri Dejvidson s Univerziteta Perđu.

Jedno ranije istraživanje već je pokazalo da ljudi koji piju dijetalne varijante bezalkoholnih pića imaju više šećera u krvi, nizak nivo dobrog holesterola i masne naslage.

Stručnjaci procenjuju da veštački zaslađivači kod životinja remete mehanizam kojim telo sladak ukus povezuje s kalorijama, maksimalno angažujući metabolizam da ih sagori. Na taj način dolazi do njihovog nagomilavanja.

Verovatno je da, osim saharina, i drugi veštački zaslađivači imaju isto dejstvo i na sposobnost ljudskog organizma da kontroliše telesnu masu, zaključak je američkog tima.

Leave a Reply