Tehno - Nauka

Video konferencija novosadskih srednjoškolaca sa Cernom

Tokom video konferencije sa Naučno-istraživačkim centrom Cern, u Švajcarskoj, novosadski srednjoškolci imali su jedinstvenu priliku da razgovaraju o antimateriji i drugim dostignućima nuklearne fizike.

Istraživački centar Cern i akcelerator, njegov najatraktivniji sadržaj, nalaze se 100 metara ispod zemljine površine. Osim naučnih dostignuća, učenike je zanimalo i kako naučnici, odvojeni mesecima od svoje porodice, provode vreme u tim izuzetnim uslovima najvećeg evropskog naučno-istraživačkog kompleksa, zatim, čime se hrane, šta čitaju u slobodno vreme…

Na direktnoj vezi sa učenicima Gimnazije „Isidora Sekulić“, bio je Rolf Landua, fizičar iz Nemačke, čiji istraživački tim je do sada izdvojio 38 atoma antimaterije.

Prirodno-matematički fakultet, Departman za fiziku do sada je sa Cernom organizovao 6 video konferencija. Pored srednjoškolaca sa vodećim evropskim fizičarima razgovarali su i zainteresovani studenti. Zarad unapređenja edukacije PMF će nastaviti sa organizovanjem video konferencija sa Cernom, a u taj projekat, kako ističu organizatori biće uključeni učenici iz cele Vojvodine.

enovisad

Leave a Reply