Tehno - Nauka

“Vinizol” zamenjuje plastiku i drvo

Irkutski naučnici su stvorili jedinstveni građevinski materijal, koji može da zameni i plastiku i drvo. Ovaj je materijal dobio naziv „vinizol“. Za dobijanje ovog materijala koriste se ostaci šljaka i ostaci polimera. Po mnogim svojstvima novi materijal je nalik prirodnom drvetu, govori profesor katedre za plemenite metale i inžinjernu ekologiju naučnog instituta Irkutskog državnog tehničkog univerziteta Elena Zelinskaja.

„On može da zameni te materijale, koji se prave bilo od polimernih materijala, bilo od takozvanih drvo-polimernih kompozita, koji su sada veoma popularni, sa dobrim karakteristikama. Ali, mi smo uspeli da ih poboljšamo. Učinili smo materijal nezapaljivim, a takođe ne može se ni natopiti vodom. Ne truli i ne gori.“

Po pitanju cene- vinizol je skuplji u odnosu na drvo. Ali, otporan je na mraz i dugovečan je. Za testiranje ovog materijala, puštena je u rad nova tehnološka linija. Danas se na njoj takođe pravispecijalna daska, koja može da se koristi bilo gde, gde postoji vlaga. Po spoljašnjem vidu, takvu dasku od prirodne, može da razlikuje samo specijalista. Koliko će pravog drveta biti spašeno, ako binizol uđe u masovnu proizvodnju, stručnjaci još nisu izračunali.

– Drugi put u istoriji, Bukerovsku nagradu dobio je ruski fizičar. Nagradu “Za izuzetna dostignuća u oblasti elektronske paramagnetne rezonance” Kraljevsko društvo Velike Britanije uručilo je direktoru Kazanjskog fizičko- tehničkog instituta, akademiku Kevu Salihovu

Prvi put u Rusiji će biti sprovedena operacija presađivanja veštački odgajene traheje. Nju će izvesti naučnici Kubanskog medicinskog univerziteta pod rukovodstvom italijanskog istraživača profesora regenerativne hirurgije Paola Makiarinija. U svetu se ovakava operacija smatra veoma složenom, sveukupno ih je bilo izvedeno 12.

Prvi ruski kosmoport, odakle će kosmički turisti biti lansirani na suborbitalne letove, biće sagrađen u postojbini jurija Gagarina- u smolenskoj oblasti. Na zamljištu većem od 350 hektara, na Jauzkom akumulacionom jezeru biće podignut kosmički muzej, atrakcije i konferencijske sale. Kosmoport će, najverovatnije biti replika američkog Spejssport Amerika (Spaceport America). Suborbitalni letovi će se izvoditi na američkim kosmoplanima Spejsšop Tu (SpaceShopTwo).

Leave a Reply