Tehno - Nauka

“Virgin Galactic” nastavlja sa istraživanjem svemira

Kompanija za svemirski turizam “Virgin Galactic” saopštila je danas da će posle nedavnog tragičnog pada svemirske letelice prilikom eksperimentalnog leta biti nastavljeno testiranje letelica najranije na leto iduće godine, ako bude završena gradnja druge letelice.

Delovi za novu letelicu nalaze se u proizvodnom objektu u pustinji Mohave u Kaliforniji, a na toj letelici rad traje više od dve godine, navedeno je u saopštenju kompanije, prenela je agencija AP.

Letelica “SpejšSip (druga serija broj dva)” zameniće onu koja je pala prošle sedmice pošto joj je, kako je istraga pokazala, sistem za kontrolu spuštanja prerano uključen te se usled aerodinamičke sile letelica raspala.

Tom prilikom poginuo je kopilot, a pilot je ozbiljno povređen.

“Virdžin galaktik” prodaje mesta u svemirskoj letelici za komercijalne letove po ceni od 250.000 dolara, a među onima koji su već “bukirali” kartu su pevač Džastin Biber, glumac Ešton Kučer, voditelj i glumac Rasel Brend.

Nekoliko putnika je ove sedmice potpisalo ugovor za let na oko 100 kilometara iznad Zemlje, navedeno je saopštenju kompanije.

Leave a Reply