Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Virus izazivač jednog oblika raka kože

Jedan ranije nepoznat virus možda je odgovoran za retku ali vrlo opaku vrstu raka kože, ukazuje istraživanje Instituta za rak Pitsburškog univerziteta. Karcinom merkelovih ćelija (MČ) uglavnom pogađa starije ljude ili one čiji je imuni sistem oštećen sidom ili lekovima protiv odbacivanja transplantiranih organa, što je navelo na sumnju da je možda posledica infekcije, izveštava Rojters.

Pitsburški stručnjaci su otkrili DNK izvesnog virusa u čak 80 odsto ispitivanih slučajeva MČ-a. Reč je o virusu koji se integriše u genom tumora što bi mogao da bude okidač za rast kanceroznog tkiva.

Ovaj virus s jedne strane proizvodi protein izazivač raka, a s druge neutrališe gene koji mogu da suzbiju razvoj tumora.

Otkriće američkih stručnjaka moglo bi da otvori nove puteve lečenja MČ-a pa čak i njegove prevencije vakcinacijom, kaže dr. Patrik Mur s pomenutog univerziteta.

MČ se razvija iz specijalizovanih nervnih ćelija kože koje reaguju na dodir ili pritisak. Učestalost te vrste raka utrostručila se u poslednjih 20 godina. Trenutno se u SAD javlja kod 1.500 ljudi godišnje. Oko 50 odsto osoba kod kojih je ova bolest uznapredovala živi najviše devet meseci.

MČ nije prva vrsta raka koja se dovodi u vezu s virusom, a verovatno neće biti ni poslednja, kažu stručnjaci. Poznato je da je virus uzročnik i raka grlića materice, za koji danas postoje vakcine “gardasil” i “cervariks”.

Virus takođe izaziva i Kapošijev sarkom, najčesći oblik raka kod obolelih od side i najčešći oblik ove bolesti na afričkom kontinentu.

Leave a Reply