Tehno - Nauka

Vlada Japana donirala aparat za ispitivanje kvaliteta vode u Srbiji

Generalni direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd Slobodan Tošović i ambasador Japana u Srbiji Tadaši Nagai potpisali su danas u ovom zavodu ugovor o donaciji Vlade Japana za zaštitu vode u Srbiji.

Tadaši Nagai i Slobodan Tošović
Foto: Tanjug

Vlada Japana donirala je Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd aparat za ispitivanje kvaliteta vode, čija je vrednost 58.900 evra, koji će doprineti poboljšanju kvaliteta vode na teritoriji Srbije.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Tomica Milosavljević, koji je prisustvovao potpisivanju ovog ugovora, istakao je da je reč o aparatu koji će biti korišćen za različite postupke u medicini i koji će obezbediti bolju dijagnostiku.

Nagai je ukazao na to da će se aparat koristiti u svrhe prevencije kontaminacije vode, što je važno za očuvanje zdravlja čitavog stanovništva.

On je podsetio na to da je Vlada Japana do sada Srbiji u vidu donacija obezbedila približno 200 miliona evra.

Tošović je objasnio da će Gradski zavod za javno zdravlje dobiti sredstva za uređaj koji će obezbediti pouzdanu i isplativu laboratorijsku dijagnostiku na molekularnom nivou u oblasti mikrobiologije i humane ekologije.

POPOS (Projekat za osnovne potrebe stanovništva) donacije Vlade Japana imaju za cilj da zaštite ljude od svih poteškoća u ostvarenju osnovnih ljudskih potreba, pri čemu su od 1999. godine u Srbiji realizovane 103 takve donacije.

Leave a Reply