volvo1
Tehno - Nauka

Volvo među prvima u razvoju bežične tehnologije za drumske vozove

Upotreba tehnologije za bežičnu komunikaciju radi povezivanja delova drumskog voza, tj. kolone vozila u kojoj prvi kamion kontroliše konvoj vozila iza njega, postala je tehnički izvodljiva. Tehnologija je predstavljena u završnom delu projekta SARTRE, u kojem je učestvovala i kompanija Volvo Trucks.

Iako će biti potrebno izvesno vreme da bežično spojeni drumski vozovi postanu deo svakodnevice, tehnologija razvijena za ovaj projekat mogla bi dobije i druge namene kako bi saobraćaj u našem okruženju postao znatno sigurniji u bliskoj budućnosti.

volvo1

Projekat SARTRE (Safe Road Trains for the Environment/Bezbedni drumski vozovi za životno okruženje) finansiran od strane Evropske unije, nedavno je predstavio rezultate trogodišnjeg istraživanja i testiranja. Na terenu za izvođenje testiranja kompanije Volvo u Švedskoj predstavnici Evropske komisije i stručnjaci za tehnologiju saobraćaja iz Evrope, SAD i Japana imali su priliku da vide kako u potpunosti funkcioniše bežični drumski voz. Prvi u nizu bio je kamion Volvo FH, odmah iza njega još jedan Volvo kamion, a zatim još tri automobila.

Automobili sa automatskim upravljanjem kao deo drumskog voza

Učesnici su mogli da se uvere da su ciljevi projekta postignuti: razvoj tehnologije za bežično povezivanje drumskog voza koja može da poboljša bezbednost saobraćaja, da smanji uticaj drumskog saobraćaja na životnu sredinu i da poboljša protok saobraćaja. Izrada prototipskih vozila, razvoj komunikacije između automobila i senzora za kontrolu okolnih vozila traje već tri godine. Sada ova tehnička dostignuća omogućavaju da se više vozila jednog drumskog voza bez problema uključe u okolni saobraćaj na javnim autoputevima. Svi delovi drumskog voza povezani su putem bežične tehnologije koja omogućava da automobili u koloni tačno prate trasu vozila koje je na čelu – kao da se voz sastoji samo od jednog vozila. Rezultat toga je da vozač automobila koje je u koloni može da se opusti, može da čita knjigu ili da gleda TV, a auto se sam kreće.

“Razmak između vozila je mnogo manji nego kod uobičajenog saobraćaja, a ipak je bezbedno ili čak i bezbednije biti deo drumskog voza, jer na najmanju promenu do koje dođe u bilo kom automobilu u konvoju reaguje računar, brz kao munja, a ne čovek”, objašnjava Andreas Ekfjorden, menadžer projekta u odeljenju za SARTRE projekat kompanije Volvo Trucks.

Jedna od najvažnijih obaveza kompanije Volvo Trucks u ovom projektu bila je da se tačno utvrdi koje sve informacije je potrebno preneti unazad, duž čitavog konvoja, da bi automobili u nizu mogli da prate kamion na čelu kolone.

“Na krovove svih vozila kamionskog konvoja montirane su antene kako bi mogle da prime informaciju poslatu iz kompjuterskog sistema vozila na čelu kolone. Na primer, ako prvi kamion počne da koči, sva ostala vozila u konvoju počinju da koče tačno u isto vreme,” objašnjava Andreas Ekfjorden.

Prvi kamion opremljen je i “Alkolok” sistemom, kao i čitavim nizom aktivnih i pasivnih bezbednosnih sistema koje kompanija Volvo danas proizvodi.

Sigurnije i ekonomičnije

Svrha SARTRE projekta – povećanje bezbednosti i smanjenje potrošnje goriva – razlog je zbog kojeg je kompanija Volvo Trucks odlučila da učestvuje u ovom projektu. Upravo potrošnja goriva najviše opada kao posledica smanjenog otpora vazduha u kompaktnom konvoju vozila, kao što se smanjuje i potrošnja goriva kamiona koji je na čelu kolone. Transportnim kompanijama će biti isplativo da nude kamione za čelo konvoja. Vozila koja se pridruže konvoju mogla bi da plaćaju taksu, od čega korist ima transportna kompanija.

Štaviše, rezultati SARTRE projekta jasno pokazuju da komletno opremljen kamion kojim upravlja obučen vozač doprinosi povećanoj bezbednosti saobraćaja od koje korist, zapravo, imaju drugi učesnici u saobraćaju.

“Fantastična je činjenica da vozač može da upravlja kamionom od tačke A do tačke B, da ga prati najmanje jedan automobil, a da u isto vreme smanjuje potrošnju goriva i emisiju ugljen-dioksida. I, što nije nebitno, da isti taj vozač može da zameni nekoliko vozača automobila i time poveća bezbednost”, kaže Lenart Pilskog, direktor za poslove sa javnošću u kompaniji Volvo Trucks.

Izazovi za budućnost

Međutim, iako su za vreme trajanja SARTRE projekta razvijeni prototipovi drumskih vozova koji odlično funkcionišu, još uvek postoje izazovi koji se moraju rešiti pre nego što sistem postane deo svakodnevne realnosti. Na primer, potrebno je da se i dalje radi na povećanju pouzdanosti, koja mora da da bude ista kao kod autopilot sistema u avionu, pre nego što drumski vozovi mogu da se predstave kao istinski održiva transportna rešenja na javnim putevima.

Sledeći izazov je prebacivanje sa vožnje u koloni na manuelnu vožnju i obrnuto. Mora da bude apsolutno jasno ko je odgovoran za upravljanje vozilom u koloni i kada se tačno ta odgovornost prenosi. Ovo nije samo tehničko pitanje, mnogo toga zavisi i od vozačevog prihvatanja i neophodnog osećaja za sigurnost i bezbednost.

 

Zatim tu je i zakonodavstvo, još jedno vitalno pitanje koje zahteva dodatnu pažnju. Prema Bečkoj konvenciji nezakonito je da osoba nema kontrolu nad sopstvenim vozilom, a to znači da automatizovana vožnja nije dozvoljena. Procenjeno je da će prilagođavanje Bečke konvencije i zakonske regulative različitih država članica EU trajati oko deset godina.

“Uprkos izazovima koje nameće zakonodavstvo, postoji toliko mnogo prednosti koje pružaju kamionski konvoji – u smislu protoka saobraćaja, bezbednosti, životne sredine i profitabilnosti transportnih kompanija – da verujem da će, pre ili kasnije, oni postati realnost”, navodi Lennart Pilskog.

Iako bi moglo da prođe dosta vremena dok bežično povezani drumski vozovi ne postanu realnost, primena tehnologije u drugim oblastima može da znači da će rezultati istraživanja biti u upotrebi u bliskoj budućnosti. Nova tehnologija za komunikaciju, bežična veza između automobila ili između vozila i infrastrukture, može da se koristi i automobilima i u kamionima za raznorazne svrhe, kao, na primer, da se pošalje upozorenje o saobraćajnoj nesreći, obaveštenje o preprekama na putu ili o poledici.

“Dosta podseća na mogućnost da zavirite iza ćoška i biće od velike pomoći u poboljšanju bezbednosti na putu”, zaključuje Lennart Pilskog.

Leave a Reply