Tehno - Nauka · Video igre

World of Warcraft na ruski način?

Ruski IT stručnjaci i blogeri aktivno razmatraju inicijativu predsednika Dmitrija Medvedeva o razradi domaćeg analoga Internet igre World of Warcraft na osnovu ruske istorije.

O kompjuterskim igrama bilo je reči na njegovom nedavnom sastanku provodom predstojeće proslave 1150-godišnjice zasnivanja ruske državnosti. Govoreći o načinima da se privuče omladina u proučavanje istorije, predsednik je izjavio da je ogroman uspeh World of warcraft u svetu povod da se zamislimo da napravimo nešto slično u okvirima naše zemlje.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, World of warcraft je najpopularnija igra na planeti. U oktobru prošle godine igralo ju je 12 miliona ljudi. Ipak nemoguće je smisliti klon ove popularne igre, uveren je ekspert za kompjuterske igre Kiril Alehin.

U Rusiji se ne može napraviti novi World of warcraft. Ovim se bave sturčnjaci već odavno u najrazličitijim zemljama. Pokušaj da se napravi igra slična ovoj košta na desetine miliona dolara, i na njeno pravljenje odlaze godine. World of warcraft je uzorna igra, na njoj je pečat genija koji se ne može replicirati po šablonu. Rusija je već pokušavala da pravi slične igre. Imamo igru Alodi onlajn. Ona se besplatno može skinuti sa Interneta. Igra vrlo liči na World of warcraft, ali je zasnovana na ruskim realijama. U toj zamišljenoj igri stoje čuvari sa štitovima na kojima je napisano OMON. Ali ova igra ne konkuriše World of warcraft, pošto je napravljena sa namerom da ponovi tuđi uspeh.

Ipak u profesionalizam ruskih autora on-lajn igara niko ne sumnja. Neke igračke napravljene za društvene mreže zabavljaju milione ruskih građana. Svake godine na tržište izlazi mnoštvo novih popularnih programa. Na primer, Domovjata, koje je napravila kompanija Pikosnik, prošle godine su ušli u prvih 10 igara ne samo ruskih, već i stranih društvenih mreža.

Upravo zato neki stručnjaci ipak odgovaraju: ideja Dmitrija Medvedeva da napravi i učini popularnim u Rusiji nešto poput World of warcraft sasvim je realna. Osim toga, ne treba zaboravljati da je industrija on-lajn igara jedan od najprofitabilnijih vidova Internet-biznisa. Tipsle zabave u društvenim mrežama svakog dana donose svojim tvorcima stotine hiljada dolara. (Glas Rusije)

Leave a Reply