Tehno - Nauka

XEROX predstavio softver koji kategorizuje tekst i slike u isto vreme

Stručnjaci Xerox korporacije demonstrirali su napredak u tehnologiji označavanja sadržaja fotografija i teksta (tagging). Nova, hibridna tehnologija povezuje tekst i slike i označava ih zajedno, što rezultuje povećanom uspešnosti pretraživanja i automatizacijom procesa označavanja dokumenata.

Stručnjaci Xerox korporacije u Xerox-ovom istraživačkom centu u Eyropi predstavili su novi softver korišćen u kategorizaciji slika i teksta. Napredak Xerox-ovog hibridnog kategorizatora omogućen je nedavnim otkrićima sa područja mašinskog učenja, prepoznavanja obrazaca, načina na koji kompjuter perecipira podatke i povećanjem količine hibridnih sadržaja.

Xerox kontinuirano vrši istraživanja u ovom informatičkom području, te je 2005. godine ova kompanija je predstavila prvi softver koji prepoznaje jednostavne oblike na fotografiji (poput fotografija automobila).

Marco Bressan, naučnik koji vodi istraživački tim, vidi dva načina na koji bi ova tehnologija mogla biti korisna. Prilikom manipulacije dokumentima u digitalnom obliku, softver automatski povezuje slike i tekst te ih može podkrepiti dodatnim informacijama iz drugih baza podataka. Pretraživanje dokumenata je na taj način uspešnije.

Druga primena je eliminisanje potrebe za ljudskim sudelovanjem prilikom unosa papirnih dokumenata. Današnja tehnologija skeniranja, označavanja i indeksiranja dokumenata zahteva delimično sudelovanje operatora sistema. Hibridna kategorizacija fotografija i teksta može unaprediti sistem upravljanja dokumentima, povećati njegovu tačnost i u potpunosti automatizovati proces. Rezultat je ušteda vremena i sredstava.

One thought on “XEROX predstavio softver koji kategorizuje tekst i slike u isto vreme

Leave a Reply