Relax · Tehno - Nauka

Za nove laboratorije u Institutu “Mihailo Pupin” 1,8 miliona evra

Ministar nauke u Vladi Republike Srbije Ana Pešikan obišla je danas nove laboratorije u Institutu “Mihailo Pupin” koje su otvorene uz pomoć sredstava iz Nacionalnog investicionog plana (NIP).

Pešikan je tom prilikom istakla da je iz NIP-a za nove laboratorije izdvojeno ukupno 1,8 miliona evra, od čega ove godine 160.000 evra, i da one, s obzirom na to da je Institut državna institucija, mogu da budu korišćene i za potrebe drugih državnih institucija.

Kada nabavljate za Srbiju skupe mašine, ne možete svakom institutu kupiti po jednu, već ih treba racionalno rasporediti, tako da mogu da budu od koristi svim državnim organima, objasnila je ministar nauke.

Pešikan je kao primer navela laboratoriju u kojoj je smešten najjači računar u Srbiji, u kojoj druge državne institucije, poput Narodne banke, mogu da drže svoje softvere ili u njemu mogu da čuvaju svoje podatke.

Istovremeno, ona se tokom razgovora sa rukovodstvom Instituta složila sa tim da je nauka, koja je u Srbiji tokom devedesetih godina bila zapostavljena, alatka za razvoj zemlje, i dodala da se nauka može povezati sa mnogim oblastima, kao što je privreda, kojoj naučni radovi mogu pomoći.

Pešikan je ukazala i na neophodnost da nauka i visoko školstvo budu objedinjeni pod jednim ministarstvom, i naglasila da ima jako malo doktora nauka iz oblasti informacionih komunikacionih tehnologija, na čemu treba raditi ubuduće.

Leave a Reply