Tehno - Nauka

Zlatna medalja dodeljena FTN-u na Tesla festu

Na jubilarnom 25. međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla fest 2011” Fakultet tehničkih nauka je zahvaljujući svojim eksponatima osvojio zlatnu medalju. Tokom tri dana trajanja ove manifestacije mnogobrojni posetioci imali su prilike da se upoznaju sa genijalnim radovima naših studenata.

Student master studija na studijskom programu energetika, elektronika i telekomunikacije Živadin Despotović predstavio je sinhronizator generatora na mrežu koji je napravljan pod mentorstvom prof. dr Vladimira Katića. Diplomirani inženjer – master Dragan Dragičević sa Departmana za industrijsko inženjerstvo i inženjerski menadžment predstavio je svoj master rad pod nazivom „Didaktički automatizovani sistem za montažu sinter ležaja”, mentor ovog rada je prof. dr Stevan Stankovski.

Diplomirani inženjer – master mehatronike Dejan Ristić predstavio je robota koji igra šah, a koji je nastao pod mentorstvom prof. dr Branislava Borovca.

Tokom trajanja festivala održana je međunarodna konferencija o inovacijama, a upriličena je i tradicionalna međunarodna trka golubova pismonoša na relaciji Novi Sad – Banja Luka. Na Tesla festu učestvovali su izlagači iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Rusije i Mađarske. Izlagači su bili predstavnici osnovnih i srednjih škola, fakulteta, kompanija i organizacija, a pojavio se i veliki broj samostalnih pronalazača.

U organizovanju Tesla festa učestvovali su: Svetska organizacija za intelektualnu svojinu „WIPO”, Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije, Fakultet tehničkih nauka i Savez pronalazača Vojvodine.

Leave a Reply