Tehno - Nauka

Znanje, nauka i tehnološki razvoj značajni za Srbiju

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je danas u Nišu da su znanje, nauka i tehnologija u vrhu prioriteta i da je ove godine Srbija obezbedila sredstva za 1.714 mladih istraživača, čiji će rad biti finansiran.

Đelić je, otvarajući Treći festival nauke “Nauk nije bauk” na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu, ukazao na to da će u novom ciklusu naučnih i tehničkih projekata biti sredstava za 30 odsto istraživača više, a Niš će učestvovati sa više od 1.000 istraživača i biti jedan od najvećih centara.

Prema njegovim rečima, iz evropskog budžeta obezbeđeno je tri miliona evra za nabavku opreme u Nišu, a do kraja marta biće potpisana potrebna dokumenta za početak izgradnje naučno-tehnološkog parka, investicije vredne približno 10 miliona evra.

Potpredsednik Vlade je danas u Nišu učestvovao u radu okruglog stola “Nikola Tesla – večita inspiracija”, koji se bavio inovacijama, inovativnom proizvodnjom i problemima s kojima se preduzeća susreću prilikom implementiranja novih proizvoda.

On je prisustvovao i otvaranju međunarodnog naučnog skupa posvećenog Milanskom ediktu u Svetosavskom domu niške eparhije, u organizaciji Odbora Svetog arhijerejskog sabora, Asocijacije nevladinih organizacija jugoistočne Evrope “Civis”, austrijske fondacije “Pro Orijente” i švajcarske Fondacije za mir i rešavanje kriza.

Dvodnevni festival “Nauk nije bauk” po treći put organizuje niška Gimnazija “Svetozar Marković”.

Na manifestaciji učestvuje više od 400 mladih istraživača koji će predstaviti svoje oglede sa 40 različitih postavki sa fakulteta, instituta i gimnazija iz Srbije.

Na promociji znanja i nauke, kojoj će prisustvovati i gosti iz Italije, Makedonije i Crne Gore, prikazana je i zanimljiva strana nauke kroz brojne eksperimente, a biće organizovana i mnogobrojna predavanja.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, Ministarstvo prosvete i Centar za naučnu saradnju SANU Univerziteta u Nišu.

Leave a Reply