Tutorials

Animiranje teksta i objekata

Izgled cele prezentacije vrlo lako možete izmeniti dodavanjem efektivnih slika u pozadinu svakog slajda, odnosno master slajda

Uz MS PowerPoint dolazi dosta ugrađenih efekata animacije i zvučnih efekata. Dodavanje ovakvih efekata u vašu prezentaciju je veoma lako, a dobićete prezentacije koje su mnogo efektnijeg i profesionalnijeg izgleda. Da bi uopšte primenili neko od efekata pređite u “Normal” prikaz u Powerpoint-u.

Izaberite teksst ili objekat koji želite da animirate.

Sa padajućeg menija izaberite Slide Show > Custom Animation…, otvoriće vam se dijalog prozor.

Pređite na karticu “Efects”,(ukoliko animirate grafikon pređite na “Chart Effects”).

U okviru sekcije “Check to animate slide objects”, klikom na polje za potvrdu birate koji objekat ćete da animirate.

U okviru sekcije “Entry animation and sound”, izaberite opcije koje hoćete (za tekst je vezana i opcija ” Introduce text “).

Ponovite korake 4 i 5 za svaki objekat koji želite da animirate

Pređite na karticu “Order and Timing”, ukoliko animirate više objekata ovde podešavate redosled pojavljivanja i vreme

U okviru polja “Animation Order” birate redosled, a u okviru sekcije “Start animation” birate da li će se animacije izvršavati na klik miša(On mouse click) ili automatski u vremenskim razmacima (izraženo u sekunadama).

Kada ste sve podesili kliknite na “OK” i vratićete se u “Normal” prikaz.

Pritiskom na funkcijski taster [F5] pokrenućete prezentaciju u Full screen modu. Najbrži način da napravite neku animaciju je da selektujete neki objekt (koji želite da animirate), izaberte meni “Slide Show”, dođete pokazivačem miša iznad opcije “Preset Animation” i pojaviće vam se podopcije koje predstavljaju podešene i pripremljene animacione efekte. Jednostavno kliknite na bilo koju opciju.

Leave a Reply