Tutorials

Brži unos podataka u radne listove

Radeći u Excel-u, svakodnevno unosite gomile podataka. Kako ubrzati ovaj proces i uštedeti dragoceno vreme?

K omanda za automatsko popunjavanje ćelija (data-fill) omogućava nam brži unos naslovnih redova u Excel-ovim radnim listovima. Ovu mogućnost, na primer, možete iskoristiti da brže unesete mesece u godini ili dane u nedelji. Da bi ovo uradili, prvo u početnu ćeliju unesite prvu vrednost (npr. January) i pritisnite Enter. Postavite pokazivač miša iznad donjeg desnog ugla ćelije, da bi pokazivač promenio oblik u crni krstić. Kliknite levim tasterom i prevucite pokazivač udesno, te zapazite da dok vučete pokazivač, u narednim ćelijama će se ređati meseci u godini. Vucite narednih jedanaest ćelija, sve do “Decembra”, i zatim otpustite taster miša. Na ovaj način se na brzinu dobili naslovni red višestruke namene, a ukoliko koristite Excel 2000, sadržaj u ćelijama će biti odgovarajuće formatiran.

Da bi dobili uvlačenje u odnosu na desnu ivicu unutar ćelije, unesite sadržaj u datu ćeliju i pritisnite Enter. Potom, selektujte ćeliju i kliknite dugme Increase Indent sa palete Formatting radi uvlačenja sadržaja udesno. Takođe, u istoj ćeliji možete kreirati i višeredni tekst. Da bi nakon ispisa prve linije u istoj ćeliji dodali i drugu liniju, pritisnite kombinaciju tastera “Alt + Enter”.

Ukoliko podrazumevani font za sve vaše radne sveske ne odgovara vašim potrebama, promenite ga. Da bi ovo uradili, izaberite meni “Tools > Options”, pa pređite na karticu General i podesite standardni font i njegovu veličinu prema vašim željama i potrebama, te na kraju klikinite OK. Sada će za sve nove radne sveske koje kreirete, izabrani font biti onaj podrazumevani (default)..

Leave a Reply