Tutorials

Instalacija štampača

Instalirajte novi štampač i otklonite sve eventualne probleme uz pomoć ovog korak-po-korak uputstva

Ovaj prilog će vam bar malo olakšati probleme, u slučaju da se jave pri instalaciji novog štampača. Prva stvar koju treba da pogledate, kada se javi bilo koji problem, je da vidite da li je naponski kabl dobro utaknut u štampač i u električnu mrežu (proverite kabl sa obe strane). Videćete da ne možete da pogrešite prilikom postavljanja kabla, zbog jedinstvenog utikača na kablu. Sledeća stvar je odgovarajući papir, pre štampanja proverite da li vrsta papira odgovara vašem štampaču. I preporučljivo je da se raspitate kod prodavca vašeg štampača, koje će vrste papira biti najpogodnije.

Jedan od najčešćih problema koje imaju korisnici su neodgovarajući driver-i (vezni softver). Ovo je ustvari mali softver koji omogućava pravilnu komunikaciju između štampača i vašeg kompjutera. Da bi pravilno instalirali štampač, potreban vam je disk (disketa ili CD-ROM) koji dolazi uz štampač. Ali ne brinite ako nemate drajvere, većina njih dolazi sa operativnim sistemom (Windows 95 ili 98 CD-ROM). Takođe, možete “skinuti” drajvere sa Interneta, samo posetite sajt proivođača štampača. Instalacija štampača sa odgovarajućim drajverima ide sledećim koracima:

 • Uverite se na da je štampač povezan na kompjuter.
 • Uključite kompjuter i pustite da se “podigne” Windows.
 • Ubacite disketu ili CD disk sa drajverima u odgovarajući uređaj.
 • Na vašem desktopu kliknite dugme [Start]i birajte menije Settings > Printers.
 • Potom, dvostruko kliknite ikonicu [Add printer]. Ovo će pokrenuti wizard (čarobnjak) koji će vas voditi kroz celokupnu instalaciju štampača.
 • Kliknite dugme [Next] za početak instalacije. Izaberite local printerako je štampač povezan baš na vaš kompjuter i zatim kliknite [Next] za nastavak.
 • Sada je potrebno da izaberete sa liste, proizvođača i model štampača.
 • Kliknite [Next] da bi podesili port (ulaz na koji je štampač povezan). Windows će automatski to odraditi za vas, pa možete ponovo kliknuti [Next].
 • Zadržite podrazumevani naziv za štampač i utvrdite da je štampač postavljen kao podrazumevajući (default). Kliknite [Next] za nastavak.
 • Bićete upitani da li želite da štampač odštampa test stranicu, možete kliknuti [Yes] da bi proverili ispravnu instalaciju.

Kompjuter će da instalira odgovarajuće drajvere sa diska, nakon toga vratićete se na desktop. Sada možete u prozoru Printers videti i ikonicu koja predstavlja vaš instalirani štampač. Zapazite i mali znak “otkačeno”, pored ikone štampača, što označava da je taj štampač podrazumevajući za štampanje (ukoliko imate više instaliranih štampača).

One thought on “Instalacija štampača

 1. Stanimir Simić

  Pozdrav.Ovo je sve lepo objašnjeno,ali uz samo jedan uslov da nema problema.Moj problem j esledeći.naime .Imam štampač HP Officejet K7100 i skener:HP Scanjet G2710 i sve je radilo normalno na windows xp.Ali kada sam kupio drugi laptop koji ima OS Windows 7 takođe je radilo bez problema.I za štampač i za skener imam instalacioni cd,ali on je kompatibilan za windows xp,pa sam ja hteo da izvršim instalaciju više zbog skenera koji ima program na kome bih mogao da obrađujem slike ili dokumente.Na office sajtu hp,našao sam program za skener i instalirao i od tada svi podaci o štampaču kao da su nestali sa PC.Nemoguće je instalirati bilo koji uređej jer kada Uđem na:Control Panel > Uređaji i Štampači i kliknem na dodaj novi uređaj izađe mi prozor:Windows nemože da otvori funkciju dodavanje štampača.Lokalna usluga štampanje na čekanju nuje pokrenuta.Ponovo pokrenite štampanje na čekanju ili računar.
  Ako pokušam da aktiviram:Services > Print spooler izađe mi prozor sa obaveštenjem:Windows could not start the Print Spooler on Local Computer.Error 1075:The dependency service does not exist or has been marked for deletion.Isti je slučaj i sa :Service > UPnP Device Host.Nemoguće je ove pokrenuti. Stalno izlazi isti prozor sa isti obaveštenjem.Da li se ovo može popraviti i kako?

Leave a Reply