Tutorials

Instalacije Windows 7 operativnog sistema

Windows 7 New Logo - http://www.technobuzz.netPlanirani datum kada možemo očekivati da se Windows 7 pojavi na policama IT prodavnica jeste 22. Oktobar. Vremena je sve manje, a sve je više kritika od strane stručnjaka koji predviđaju sjajnu budućnost najnovijeg Microsoft-ovog operativnog sistema. Samim tim, mnogi korisnici Windows “XP”-a ili Windows “Vista”-e planiraju da kupovinom neke od edicija Windows-a “7” predju u novu eru korištenja kompjutera. Međutim, usled toga što “7” donosi mnoge korenite promene u načinu funkcionisanja PC-a, ovaj prelazak neće biti baš u svim situacijama bezbolan.

Pre započinjanja ovog procesa, korisnici bi trebali biti informisani o proceduri koju trebaju proći i načinu na koji se ona sprovodi, te kako bi zaista dobili novi, osveženi PC. Naime, Windows “7” dolazi u nekoliko edicija, odnosno u šest različitih verzija. Tu je verzija “Starter”, najjefinija verzija koja je namenjena isključivo “netbook” računarima, zatim tu su verzije “Home Basic”, “Home Premium”, “Enterprise”, “Professional” i “Ultimate”. Sve edicije Windows-a “7” su različite i prilagođene određenim ciljnim grupama, a razlikuju se i po maloprodajnim cenama. Najveći problem, odnosno najdužu proceduru instaliranja će imati korisnici Windows “XP” verzija Microsoft-ovog operativnog sistema, što ipak do sada nije bio slučaj.

Windows 7 logo program, RC & drivers released

Ukoliko žele da pređu na Windows “7”, za korisnike “XP”-a neće biti moguće da izvrše “upgrade” svog operativnog sistema. Situacija je ista za sve postojeće korisnike Windows “XP”-a (“Home” i “Professional” edicije), bez obzira na ediciju Windows-a “7” koju planirate kupiti. Praktično, to znači da je pre instalacije potrebno izvršiti tzv. “Back-up”, odnosno potrebno je sačuvati sva podešenja i postojeće programe na eksternu jedinicu (USB ili eksterni Hard Drive).

Microsoft je čak najavio da će ponuditi preko svog zvaničnog veb-sajta program koji će omogućiti kompletan i jednostavan “back-up” vašeg sistema, kao i bezbolog vraćanja svih tih podešenja i programa na novi sistem. Prilikom instalacije, Windows “7” će u potpunosti izbrisati sve podatke koje ste pohranili, te nakon toga će doći do “čiste” instalacije novog sistema. Međutim, ono što je interesantno jeste da čak i korisnici Windows “Vista”-e moraju paziti na ediciju koju imaju i ediciju Windows “7” koju žele da kupe.

Na primer, ukoliko posedujete Windows Vista “Home Premium” ne možete ga nadograditi na Windows 7 Professional ili neku drugu ediciju, već ćete morati postupiti kao i korisnici “XP”-a. Ukoliko želite da uradite “upgrade” morate pratiti sledeći šemu: Windows 7 “Home Premium” na Windows Vista “Home Premium”, Windows 7 “Professional” na Windows Vista “Business” i na kraju Windows 7 “Ultimate” na Windows Vista “Ultimate”. Sledeće, ukoliko kupite Windows 7 “Home Premium” verziju, a kasnije poželite da ga nadogradite na npr. Windows 7 “Ultimate”, nećete morati kupovati novu verziju OS-a već ćete biti u mogućnosti na kupite novi “serijski kod” kojim ćete otključati napredniju verziju. Istu opciju Vam je nudila i Windows Vista, što se nije promenilo.

Ukratko govoreći, ovo je cela procedura koju morate znate pre nego što se odlučite za kupovinu neke od edicija Windows-a “7”. Pažljivo proučite sve verzija novog operativnog sistema, te su skladu sa verzijom koju posedujete i koristite trenutno, informišite se o bezbednom prelasku kako ne biste izgubili neke od Vama vrednih podataka.

2 thoughts on “Instalacije Windows 7 operativnog sistema

Leave a Reply