Tutorials

Kako kreirati sigurnu lozinku?

Uprkos velikom broju već opisanih sigurnosnih propusta, ostvarenih hakerskih upada i velikog broja upozorenja, kompjuterski korisnici i dalje koriste iste lozinke za pristup različitim web sajtovima.

U Sophos-u, britanskoj kompaniji lideru na polju IT sigurnosti, sprovedeno je istraživanje upotrebe pristupnih lozinki. Na žalost, rezultati su prilično poražavajući. Naime, čak 1/3 učesnika istraživanja je odgovorila da koristi istu lozinku za pristup različitim web sajtovima, dok je 48% ispitanika odgovorilo da koristi nekoliko različitih.

Naravno, sve pohvale za 19% ispitanika, koji cene svoje informacije i koji nastoje da se zaštite na što bolji način prilikom njihovog pristupa mreži.

Password chart, Sophos research

Sa sve učestalijom upotrebom dostupnih social networking web sajtova i drugih internet naloga, otvaraju se široka vrata hakerima koji nastoje da upotrebe “provaljene” korisničke šifre za pristup Facebook-u, Amazonu ili korisničkom online bankovnom računu. Kada je lozinka jednom ugrožena, ostaje samo pitanje vremena kada će biti zloupotrebljena u svrhu krađe informacija i ostvarivanja finansijske koristi.

Takođe je veoma bitno da se za pristupnu šifru ne koriste standardne reči koje mogu da se nađu u domaćim i stranim rečnicima. Dobar primer zloupotrebe smo imali kada su Twitter-ovi administratori postavili za šifru reč iz rečnika “Happiness”.

Graham Klulej nam je odao par dobrih saveta kako da napravimo dobro zaštićenu lozinku i kako da je na najlakši mogući način zapamtimo.

Za sve one koji nisu mogli da pogledaju video, Graham je objasnio primer formiranja lozinke preko uzimanja samo prvog slova od svake reči iz odabrane pesme, čuvene rečenice, zagonetke, vaše izjave ili slično. Ukoliko ta slova imaju i neko drugo značenje na primer slovo “O” se može zameniti sa brojem “0”, reč “AND” se još može i napisati kao “&” ili reč “TO” se može zameniti sa brojem “2” i td. (ovde se javlja veliki broj varijacija). Ovakva formulacija lozinki bi bila daleko bezbednija i teža za otkrivanje.

Takođe je veoma bitno da ne birate uobičajene reči poput “admin” ili “1234” bez obzira što ih je lako zapamtiti. Ovakve lozinke se naravno proveravaju prve. Sada već čuveni virus Conficker je koristio listu od 200 uobičajenih lozinki kako bi dobio pristup drugim računarima u mreži i na taj način su kompletne korporativne mreže bile zaražene i izložene raznim prevarama.

Lista 200 najstandardnijih passworda


3 thoughts on “Kako kreirati sigurnu lozinku?

 1. Ljubiša

  Lepo rečeno, ali šta vredi kad opet većina ljudi za lozinku uzima ime, prezime, mesto rođenja,… ili naziv predmeta koji im je trenutno pri ruci… i ostale opšte poznate stvari…
  A kad im se kaže da promene lozinku, ta promena se svodi na ubacivanje ili izbacivanje prvog ili zadnjeg slova…
  Ne vredi pričati…

 2. Zaklina

  Imam taj problem, uvek pisem lake lozinke,jer zadnji put napisala sam tezu lozinku i nikako da pokrenem Operu,verovatno nedostaje neki znak koji uvek nepravilno napisem. Ne znam kako cu proci kada budem menjala operativni sistem?
  Naravno da je potrebno ubacivati komlikovane, teze lozinke,ali zapisati u adresaru, nikako onaj koji se nosi u tasni. Mojoj prijateljici su ukrali tasnu i imala veliki problem da otkljuca komjuer,mnogo novca otislo da sve vrati na pocetku.

Leave a Reply