Tutorials

Kako pokrenuti stare DOS aplikacije u Windows XP-u

Prema zvaničnoj Microsoftovoj dokumentaciji Windows XP bi trebao da pokrene svaku aplikaciju ikada napisanu za Intel PC platformu, još od vremena VisiCalc tabela, koje su i pokrenule PC revoluciju davne 1981. godine.

Navodi iz dokumentacije su skoro pa istiniti, ali ne i potpuno. Još u MS-DOS eri, od 1981. godine do nastanka Windows 95 operativnog sistema, mnogi programi (naročito neke od igara i drugih aplikacija koji koriste zvuk i grafiku) su dizajnirani tako da direktno stupe u komunikaciju sa računarskim hardverom, i to na način koji pod novijim verzijama Windowsa nije moguće. Neki drugi programi, uključujući i neke programe za obradu teksta i rad sa bazama podataka za koje i danas postoje simpatije kod pojedinih korisnika, pod Windowsom XP rade toliko sporo da se ne mogu ni koristiti.

Međutim, na tržištu postoje neke dodatne uslužne aplikacije koji ubrzavaju rad ovih zastarelih programa, i koje omogućavaju pokretanje ovih programa pod Windows XP-om. Kad smo već pomenuli VisiCalc, verziju ovog programa iz 1981. godine možete preuzeti sa sajta www.bricklin.com/visicalc.htm i možemo vam reći da radi savršeno pod XP-om.
Gotovo sve stare Windows aplikacije koje ne rade pod XP-om možete pokrenuti preko opcije Windows Compatibility. To vam je najjednostavnija opcija:

  1. kliknite desnim tasterom miša na datoteku programa,
  2. odaberite opciju Properties, izaberite karticu Compatibility i
  3. eksperimentišite sa opcijama sve dok se program ne pokrene. Preporučujem vam da krenete od opcije Windows 2000, pa da se potom spuštate naniže, hronološkim redom.

Evo i pregleda nekih alatki koje će vam omogućiti pokretanje starih DOS apliakcija u Windows XP okruženju:

Tame 5.0

( www.tamedos.com) Apliakcija Tame je alatka neophodna za pokretanje tekstualnih DOS aplikacija u Windowsu XP, poput recimo WordPerfect-a. Najvažnije opcije kriju se iza ikonice u gornjem levom uglu prozora i bave se tipičnim stavkama za DOS, kao što su oblik kursora i širenje teksta.
Ako vaša stara DOS aplikacija, kao što je pomenuti WP, koristi tekst u boji da bi ukazala na ukošena, štampana ili superskript slova (raniji displeji nisu podržavali WYSIWYG tekst, odnosno realno prikazivanje teksta), Tame možete podesiti tako da prikazuje pravi italik, više veličina teksta, superskript i subskript uz pomoć Windows fontova.

Igranje DOS igara pod Windows XP-om

DOSBox (dosbox.com) je projekat otvorenog koda, dizajniran je sa namerom da pokreće DOS igre i druge programe pisane da direktno stupe u komunikaciju sa hardverom, tipa zvučnih i grafičkih kartica, a ovo spada u „ponašanje“ aplikacija koje Windows ne dozvoljava. Imajte u vidu da prvi prozor koji ugledate prikazuje Help komandu. Biće vam potrebna, ali je pomoć vrlo jasna.

Usporavanje

Ako vaš stari program ne voli današnje brze računare i ako dobijate poruku “Runtime error 200”, isprobajte jedan od programa kompanije Mo’Slo (www.hpaa.com/moslo): Mo’Slo Basic (test verzija), Mo’Slo Deluxe i verziju sa najviše opcija i popravki – Mo’Slo4Biz. Kao i kod DOSBox programa, dugme Help je tu da vam pomogne ;)

Leave a Reply