Tutorials

Korišćenje Plug-In modula

Plug-in’s, softverski dodaci, predstavljaju dodatne module koje uglavnom razvijaju nezavisne softv. kuće, a sve u cilju poboljšanja Adobe alatki

Plug-in moduli predstavljaju softverske dodatke, razvijene od strane firme Adobe (koja je i kreator Photoshop-a) ili drugih softverskih kompanija koje su vezane za firmu Adobe, koji proširuju mogućnosti Photoshop-a i ImageReady-ja. Jedan deo ovih modula dolazi i sa samom instalacijom Photoshop-a, a možete ih videti u folderu “Plug-Ins”. Takođe, možete kreirati i koristiti, i neki drugi folder za instalaciju modula, s tim što ćete morati da dodate njihove prečice u folder “Plug-Ins”.

Jednom kada su instalirani, plug-in moduli se pojavljuju kao opcija menija Import ili Export; kao dodatni fajl format dijalog prozorima: Open, Save As i Export Original; ili kao filteri u meniju “Filter”. Photoshop i ImageReady mogu da prihvate veliki broj plug-in modula, ali ukoliko njihov broj pređe kritičnu granicu, možda neće moći biti svi prikazani (izlistani). Najčešće se novoinstalirani plug-in moduli smeštaju u odgovarajuće podmenije menija “Filter”

Za instalaciju “Adobe”-jevog plug-in modula uradite sledeće:

  • Za instalaciju iskoristite tzv. plug-in installer, ili
  • iskopirajte modul u odgovarajući “Plug-ins” folder, unutar Photoshop foldera.

Za instalaciju plug-in modula drugih proizvođača uradite sledeće:

  • Pročitajte instrukcije u vezi instalacije, ako ih je proizvođač obezbedio uz isporuku plug-in modula.
  • Ako se plug-in moduli nalaze u nekom drugom folderu, potrebno je da “obavestimo” Photoshop da se dati moduli nalaze u odgovarajućem folderu.
  • Izaberite meni “Edit > Preferences > Plug-Ins & Scratch Disk”, i potvrdite polje “Additional Plug-Ins Directory”. Nakon ovoga kliknite dugme “Choose” i pronađite folder sa modulima u klasičnom “Browse” dijalog prozoru.
  • Restartujete Photoshop, da bi plug-in moduli imali efekta.

Leave a Reply