Tutorials

Kreiranje sličice za Desktop

U ovom prilogu vam prikayujemo kako da uz malo truda i Photoshop kreirate lepe pozadine i osvežite stari DeskTop

Verovatno vam se bar jednom desilo da vam se svidi neka pozadinska boja, nekog DeskTop-a. Posebno su lepe pastelne boje koje dolaze uz nove Windows-e i novi OfficeXP. Evo kako možete da uz malo truda i Photoshop kreirate lepe pozadine i osvežite stari DeskTop:

Pokrenite neki od Office programa ili bilo koju aplikaciju koja ima određene boje koje vam se sviđaju, a za koje neznate njihov kod (heksadecimalni RGB triplet). Bitno je da prozor date apliakcije bude vidljiv. Kada prozor posatne vidljiv, pritisnite taster “Print Screen”, koji se nalazi levo od tastera “F12” na tastaturi. Ovim smo snimili sadržaj (sliku) ekrana u privremenu memoriju (clipboard).

Zatim pokrenite Photoshop(ili bilo koji drugi grafički program) i izaberite “File > New”, te u novom dijalogu samo kliknite “OK”. Potom pritisnite kombinaciju “Ctrl+V” radi dobijanja sadržaja clipboard-a.

Izaberite alatku “Eyedropper Tool(I)” (pipetu) sa palete alatki i kliknite unutar slike, i to na ono mesto gde se nalalazi tražena boja. Na ovaj način smo izvukli uzorak tražene boje.

Kreiraćemo novu sliku, koja će biti buduća pozadina, pa zato pozovite “File > New”, te u dijalogu unesite da veličina slike bude 1 puta 1 piksel (rezolucija neka bude standardnih 72 piksela/inču). Na kraju kliknite “OK”.

Dobićete prazno platno veoma male veličine (1 puta 1 piksel). Da bi ga uvećali i lakše obavili farbanje, pritiskajte kombinaciju “Ctrl+znak[+]”, sve dok ne budete dovoljno jasno videli ovu malu tačku.

Izaberite alatku “Paint Bucket Tool(G)” (kanticu sa bojom) i kliknite bilo gde u kvadrat 1 puta 1 piksel.

Ostaje još samo da snimimo rad, izaberite “File > Save for Web”. U “Settings” sekciji izaberite GIF format i kliknite “OK”, pa će vas Photoshop upitati gde želite da snimite ovaj grafički fajl. Odredite neko zgodno mesto na disku i kliknite “Save”.

Na ovaj način smo kreirali grafički fajl koji ćemo iskoristiti za pozadinu. Da bi ovaj mali fajl (1 puta 1) prekrio celu radnu površinu, izvršićemo slaganje date slike, i to jedne pored druge duž čitavog ekrana. Tako će na primer za ekran rezolucije 800 puta 600 piksela, biti poslagano 480.000 ovih malih tačaka. Da bi podesili da ova slika bude pozadina uradite sledeće:

Kliknite desnim tasterom na DeskTop i izaberite “Properties”.

U novom prozoru, na kartici “Background”, kliknite dugme “Browse…” i pronađite malu sliku na disku.

I na kraju da bi izvršili slaganje sličice duž celog ekrana, iz liste “Picture Display” izaberite “Tile”. Kliknite “OK” i posao je završen.

One thought on “Kreiranje sličice za Desktop

Leave a Reply