Tutorials

Nokia 6800

U ovom izdanju predstavljamo vam novi Nokia-in aparat, ili kako ga oni nazivaju Messaging Device, svojevrsni “kameleon” u svetu mobilne telefonije, nešto stariji model ali ne i prevaziđen

Nakon nekoliko manje više uspešnih pokušaja Nokia-e da kreira uređaj sa redovnom QWERTY tastaturom (serija Nokia 9000, te čudni model 5500) izgleda su napokon uspeli da dizajniraju šarmantan aparata sa celokupnom tastaturom. 6800 je dual-band (900/1800 MHz) telefon koji može da se koristi kao obični mobilni telefon ili kao napredni uređaj za slanje poruka, otuda i naziv koji je sam proizvođač nadenuo – Messaging Device.

Karakteristike
Dimenzije
119 x 55 x 23 mm (max)
Težina
122 g
Baterija
Operativno 7.5 h
Stand by 350 h
Memorija
4 Mb
Displej
grafički kolor TFT displej,
128 x 128 px (4096 boja),
8 linija teksta
Extra mogućnosti
GPRS
MMS
E-mail
JAVA aplikacije
WAP 1.2.1
Stereo FM radio
Polifonijski zvuk
Wallpaper
Screen saver
IR port

Kada je sklopljen, telefon izgleda kao i svaki drugi mobilni aparata sa numeričkom tastaturom, ali kada se otvori (tastatura/poklopac se okrene za 90 stepeni) dobijate pravi sistem za slanje SMS (i drugih) poruka sa klasičnom QWERTY tastaturom. Začuđujeće je, ali ova QWERTY tastatura je mnogo bolja u odnosu na numeričku tastaturu koja se nalazi na dugoj strani poklopca, dobro je osvetljena i obezbeđuje brz i lak pristup svim karakterima i simbolima. Na žalost, proizvođač nije iskoristio sve prednosti ovakve tastature, pa tako nema nikakvih prečica do često korišćenih aplikacija, tako da vam jedino ostaje da za te potrebe iskoristite mali džojstik koji se nalazi odmah ispod displeja.

Audio aspekt modela 68000 je zaista impresivan, i nudi odličnan prenos zvuka i glasa, kao i kvalitetne ringtonove, jednako preko internog zvučnika, spikerfona, kao i handsfree dodatka. Ugrađeni FM radio prijemnig je takođe dobar, ali naravno ne može se uporediti sa onim stacionarnim FM radio tjunerima.

Na temu slanja poruka, na šta je dat glavni naglasak kod modela 6800, nema se šta reći. Uređaj obezbeđuje korisnicima izvrsne uslove za kreiranje i odašiljanje SMS i MMS poruka. Takođe, 6800 ima ugrađen i e-mail klijent, koji nudi širok i impresivan niz podešavanja i performasni, sa jednim malim izuzetkom; korisnici ne mogu da download-uju samo naslove (subject-e) e-mail poruka, već moraju da “skinu” cele e-malove koji ponekad znaju da budu izuzetno veliki.

Od ostalih brojnih mogućnosti, vredno je pomenuti podršku za J2ME aplikacije, kao i SyncML klijent koji služi za sinhronizaciju podataka o kontaktima i kalendaru sa drugim uređajima (PC, Pocket PC…). Kapacitet baterija je takođe odličan, i omogućava 4 sata kontinualnog razgovora ili čak 9 dana u stand-by režimu.

Kada se pojavio na Evropskom tržištu model 6800 koštao je 550 evra, a sada se kod nas može pronaći od 360do 430 evra.

Leave a Reply