Software · Tutorials

Nova ranjivost u Microsoft Wordu

Hakeri su pronašli novi propust u programskom kodu aplikacije Microsoft Word koji dozvoljava izvršavanje malicioznog programa na udaljenom računaru. Symantec je još u utorak upozorio na aktivno iskorišćavanje zasad neotkrivene ranjivosti u Microsoft Wordu.

Detalji o ranjivosti nisu objavljeni zbog istrage koja je u toku, ali početne analize ukazuju da neke verzije aplikacije čak i sa svim zakrpama da su još uvek podležne napadu. Na inficirani računar instalira se maliciozni kod koji zapisuje korisničke unose putem tastature sa ciljem krađe korisničkih lozinki. Ovo je inače već drugi napad putem Microsoftovih aplikacija koji je prijavljen prošle nedelje, jer je u ponedjeljak Microsoft objavio da postoji propust u programu koji koristi Microsoft Access.

U poslednjih nekoliko godina pronađen je velik broj propusta u popularnom paketu office  aplikacija Microsoft Office. Iskorišćavanje propusta se po pravilu svodi na navođenje korisnika na otvaranje maliciozno oblikovanog Office dokumenta nakon čega se na korisnički računar instalira maliciozni program.

Leave a Reply