Tutorials

Opcija SharePoint

Opcija SharePoint, naslednik Office Web Server-a, omogućava kreiranje “timskih” web sajtova, odnosno na jednom projektu istovremeno može da sarađuje više saradnika

Ako spadate u one koji su miljenici FrontPage-a, onda možemo da vas obradujemo, nova verzija Microsoft-ovog web design programa(od verzije 2002) donosi mnoštvo različitih dugočekivanih unapređenja. Kao prvo, tu je unapređeni korisnički interfejs, kao i u ostalim programima Office paketa. Interfejs je intuitivan, a akomodacija i prelazak sa FrontPage-a 2000 je brzi i laki. Kao i kod ostalih aplikacija Office-a, centalni deo redizajna interfejsa predstavlja Task Pane, koji obezbeđuje širok spektar opcija za kreiranje web strana tj. celih sajtova. Osnovni task pane predstavlja panel “New Page or Web”, a tu su i svi ostali konvencionalni paneli. Naravno, ako vam se ovaj koncept ne sviđa, možete ga ukloniti.

Jedanu od glavnih novih mogućnosti novog FrontPage-a predstavlja tzv. SharePoint, koji je naslednik Office Web Server-a, pa sada sa ovom opcijom možete kreirati specijalne “timske” web sajtove. Kod ove opcije, više ljudi (npr. članova nekog odeljenja) može da sarađuje na jednom projektu. Uz pomoć SharePoint-a možete na sajtu kreirati ankete, interaktivne liste, diskusije ili čitave interaktivne biblioteke dokumenata. Za sve ovo na raspolaganju vam stoje čarobnjaci (ima ih tri), koji će vas recimo voditi kroz postupak setup-a nekog anketnog lista, gde možete odrediti da li će se razultati videti ili ne, možete odrediti za koga je vidljiv ovakav tip informacija itd. Sva tri čarobnjaka su vam na raspolaganju preko menija “File > New”. Naravno da bi sve ovo funkcionisalo vaš sajt mora biti hostovan (“ugošćen”) na serveru koji podržava SharePoint Team Services.

Leave a Reply