Tutorials

Prilagodite sebi START meni

Osnovni radni meni svakog Windows sistema je onaj koji se poziva opštepoznatim dugmetom Start u donjem levom uglu prozora. Uvećajte sopstvenu efikasnost prilagođavanjem ovog menija vašim potrebama

Vreme je za ciscenjeKao što već sigurno znate Microsoft je mnogo uradio na prilagodljivosti njihovih softverskih proizvoda krajnjim korisnicima. Tako da svaki korisnik može da podesi svoje radno okruženje sopstvenim potrebama. Ovo se posebno odnosi na sam operativni sistem (Windows) kao osnovu za rad svih aplikacija. Zato ćemo vam ovim tekstom približiti Windows-ov Start meni.

Kao prvo videćemo kako sam Start meni možemo da proširimo novim menijima:

  • Dovedite pokazivač miša iznad dugmeta Start i kliknite desni taster miša. Izaberite opciju “Open“, i otvoriće vam se folder “C:\Windows\Start Menu“. Kao što vidite, ovde svaka ikona predstavlja ikonicu koju vidite u Start meniju.
  • Da bi u ovaj osnovni folder dodali prečicu do nekog programa, kliknite desnim tasterom unutar prozora i izaberite iz priručnog menija “New > Shortcut“, te standardnom procedurom kreirajte prečicu. Kada sledeći put kliknete dugme Start, videćete i novu prečicu. Da napomenemo da ovde možete da smestite i prečicu do bilo kog dokumenta (npr. .html stranice, Word dokumenta itd.), a kada izaberete datu prečicu pokrenuće se odgovarajuća aplikacija.
  • Da bi Start meniju dodali novu listu opcija, kakva je “Programs“, uradićemo kao u prethodnom slučaju samo što ćemo iz priručnog menija izabrati “New > Folder“. Pojaviće se ikonica foldera kojoj treba dati prigodan naziv. Stavke u ovaj novi folder dodajemo kao u prethodnoj tački, s tim što pre toga treba da otvorimo dati folder.

Kada smo završili sa dodavanjem novih stavki, jednostavno ćemo zatvoriti folder “C:\Windows\Start Menu“. Brisanje pojedinih stvaki (prečica) ili celih foldera je vrlo jednostavno, selektujemo željene stavke i pritisnemo “Delete” na tastaturi. Nakon ovoga obrisane stavke se neće više videti u Start meniju. Nakon svega navedenog možemo zaključiti da je Start meni, u suštini preslikan sadržaj foldera “C:\Windows\Start Menu” sa hard diska.

Kada smo postavili dodatne menije i prečice, izvršićemo njihov raspored, i to samo uz pomoć miša. Otvorite meni Start i postavite pokazivač miša iznad stavke koju želite da premestite. Kliknite na stavku levim tasterom miša i držite, a zatim prevucite iznad ili ispod.

Prilikom prevlačenja pojaviće se horizontalna linija, kao pokazivač gde će se smestiti stavka kada otpustite levi taster miša. Kada ste doveli stavku na željenu poziciju otpustite levi taster.

Leave a Reply