Tutorials

Proces dobijanja Booklet-a

Upoznajte način kreiranja popularnih reklamnih brošura. Šta je to “dummy” booklet, i zašto se koristi?

B ooklet predstavlja brošuru, manjeg formata koja se vrlo cesto koristi u reklamne svrhe ili kod izrade raznih korisnickih uputstava. Do sada ste se sigurno susreli sa ovim tipom štampanih stvari, a možda vam je poštansko sanduce puno ovakvih “skriptica”. Booklet u Word-u vrlo lako dobijamo kreiranjem dokumenta na osnovu ugradenog šablona, a inace ovaj tip dokumenata se zasniva na linkovanim text-box-ovima koji omogucavaju povezivanje sadržaja u jednu celinu.

Kada samostalno kreirate booklet, najbolje je da krenete od šablona i praznog dokumenta kako biste imali bolju kontrolu nad pozicioniranjem teksta, grafike i drugih elemenata. Zato izaberite meni File > New, pa izaberite Template u dijalogu Create Newi kliknite OK. Nakon ovoga preci cemo na podešavanje margina: izaberite meni File > Page Setup, te predite na karticu Margins. Iz liste Multiple Pages izaberite Book fold. Ukoliko vaš dokument nije podešen da bude landscape, Word ce to uraditi za vas. U istom dijalogu odredite i prostor koji cete odvojiti za margine, i to unutrašnje (Margins-Inside) i spoljašnje (Margins-Outside).

U listi Sheets per booklet izaberite broj buducih stranica koje želite da ukljucite u booklet. Ukoliko pri kreiranju ovakvog dokumenta broj stranica prede broj strana koji ste odabrali u listi, Word ce štampati ovaj dokument kao višestruki booklet. Ako je potrebno, izmenite i druge opcije u dijalogu Page Setup, pa zatim kliknite OK. Sada ste spremni da pripremljenom booklet-u dodate tekst, slike, grafike, i druge uobicajene elemente.

Kod kreiranja booklet-a sa recimo osam stranica, izlaz na štampacu bi trebalo da bude sledeci:
Strana 1: 8 – 1

Strana 2: 2 – 7

Strana 3: 6 – 3

Strana 4: 4 – 5

Najlakši nacin da “prokužite” kako ce booklet izgledati na papiru i kako ce teci redosled teksta, jeste da kreirate tzv. “dummy” booklet sa praznim stranicama. Odvojite potrebne prazne listove papira koji ce ciniti booklet – dva lista za osmostranicni booklet. Odštampajte samo brojeve stranica i zatim presavijte papir u format booklet-a, prebrojte realni broj stranica i broj booklet stranica, pa onda razdvojte booklet da biste videli kako ce brošura izgledati u praksi.

Leave a Reply