Tutorials

Promena Toolbar Logo-a

Prikazaćemo vam mali trik kojim ćete moći da promenite sličice-logoe koje se prikazuju u desnom uglu svakog prozora Internet Explorer-a

Prikazaćemo vam jedan mali trik kojim ćete moći da promenite sličice koje se prikazuju u uglu prozora Internet Explorer-a. Kada koristite Internet Explorer za “krstarenje” Internetom, ili samo čitate poruke u Outlook Express-u, videćete mali logo u desnom uglu prozora, a koji inače služi i za indikaciju trenutne aktivnosti programa. Upravo te logoe (jednog i drugog programa) možemo zameniti sopstvenim, a moguće je i kasnije vraćanje na ove prvobitne.

Ovi logoi mogu biti, ili animirani ili statični, a pri tome postije dve vrste formata ovih sličica. Naravno, i ove sličice mogu biti identične, osim u veličini. Prva mora da ima veličinu od 22 piksela, a druga 38 piksela. Za kreiranje sličica možete koristiti bilo koji editor slika, a najjednostavniji je “MS Paint“, koji dolazi sa instalacijom Windows-a. Da bi dobili animirani logo biće potrebno da napravite sliku koja liči na filmsku traku, tj. kod koje su male sličice tzv. frejmovi, poređane jedna iznad druge. Svi frejmovi treba da budu iste veličine. Ovo znači da će više manjih bitmapa biti snimljeno unutar jedne veće bitmape. Na primer, ako velika bitmapa sadrži 5 manjih bitmapa (poređanih vertikalno), širina jedne takve slike bi bila 38 piksela a visina bi bila:

5 x 38 = 190 piksela

Kada je prozor Internet Explorer-a aktivan, logo je animiran tako što se prvo prikazuje frejm na vrhu, a zatim sledeći i tako dalje. Analogno ovom, kada aplikacija miruje, prvi frejm se prikazuje statično i to sve do sledeće aktivnosti.

Kada ste kreirali sličice, biće potrebno da ih registrujete otvaranjem sledećeg ključa:

HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftInternet ExplorerToolbar

Po otvaranju ključa kreirajte dve nove string instance – vrednosti, i nazovite ih “SmBrandBitmap” i “BrandBitmap”. Vrednosti instanci u datom ključu neka budu pune putanje na disku do bitmapiranih fajlova (manjeg od 22 piksela, i većeg od 38 piksela). Da bi bila primenjena nova podešavanja restartujete i Internet Explorer, i Outlok Express.

Leave a Reply