Tutorials

Važnost pravilnog izbora boja

Neke boje jednostavno sarađuju, dok se druge na svojevrsan način međusobno glože. Ključ uspeha je uspostavljanje harmoničnih relacija između boja

Radite na veoma važnoj slajd-prezentaciji koristeći PowerPoint, i pri tome se pridržavate svih preporuka u vezi korišćenja šablona: organizovali ste informacije za prezentovanje, kreirali ste odgovarajuće tipske naslove i napravili ste dobar raspored grafikona i drugih grafičkih objekata. Na prvi pogled svi elementi su u urednom rasporedu, ali ipak vam se čini da nešto nedoostaje. Čak vam je previše tamna. A ako vi tako mislite, šta će tek pomisliti auditorijum kome će biti prezentovana?

Da li uviđate u čemu je greška? Problem je u izboru pravih boja.Ono što je potrebno vašim slajdovima su odgovarajuće boje. I to takve boje koje će učiniti da informacije koje predstavljate, budu zapažene i jasne. Boje koje izaberete će takođe biti svojevrsna prikrivena poruka prezentacije. Trebali bi da iznađete boje koje će “pogoditi” vašu publiku i potpuno im privući pažnju.

Boje koje se prepručuju za kombinovanje unutar prezentacija su crvena, zelena i pojedini blokovi plave, i oranž boje. Ako slučajno upotrebite sve nabrojane boje unutar jedne prezentacije, vaša slajd-prezentacija će više ličiti na cirkus. Umesto živosti vaših slajdova i naglašavanja poruke koju želite da prenesete publici, napravili ste pravu zbrku boja i informacija.

Najveći broj ljudi – ili bar dobar deo nas bez umetničke pozadine – ne razume da boje koje izaberu u svom radu, nisu toliko važne, koliko veza koju između sebe kreiraju (boje). Neke boje jednostavno sarađuju, dok se druge na svojevrsan način međusobno glože. Ključ uspeha je uspostavljanje harmoničnih relacija između boja.

Pojedinačna boja se nikada ne vidi samostalno, u izolaciji od drugih boja. Ali zato uvek može da determiniše sopstveno okruženje, tj. okružujuće boje. Na primer, probajte da postavite loptu svetlo-žute boje unutar dvorišta dečijeg zabavišta, sigurno je da će se totalno utopiti u ovaj ambijent. Nasuprot tome, probajte da istu ovu žutu loptu postavite u salu za poslovne sastanke – rezultat će biti poražavajući.

Pa, kao onda pretpostaviti koje će se boje slagati? Kako izabrati odgovarajuću boju koja će proslediti određenu poruku, sa odgovarajućim tonom i stilom? I kako uspostaviti uspešne relacije između boja? Solucija je vrlo jednostavna, potrebno je samo da priđete najbližem prozoru i pogledate napolje.

Kada razmišljate o kreiranju odgovarajuće palete boja za vašu prezentaciju, mislite uvek na kolornu paletu prirode. Zamislite letnju osunčanu morsku obalu – kako se sveža plavo-zelena boja okeana preliva od duboko zelene, do svetlo-plave boje neba. Ili zamislite poljanu u kasno jesenje doba, imamo sveže-zelene nijanse koje se prelivaju u karakteristične zlatno-žute tonove, i zajedno izgledaju sasvim prihvatljivo. Na jednoj ovakoj slici nema ničeg upadljivog i drečećeg – a čak mogu da iniciraju određena osećanja i kreiraju raspoloženje. Očiglednoje da tu postoji smisao za red i balans. Sve boje kooperativno sarađuju.

Upravo to i vama treba da bude cilj kada pravite izbor boja. Izbor boja nikad ne bi trebao da bude proizvoljan ili prosto subjektivan. Reči “Ovo mi se sviđa”, ne trebaju da budu dovaljan kriterijum za kreiranje kolorne palete. Vama je zapravo potrebna plan.

Leave a Reply