Tutorials

Zaštita dokumenata

MS Word omogućava svojim korisnicima da na više načina zaštite vlastite dokumente

M icrosoft Word vam omogućava da sve svoje radove zaštitite od neovlašćenog pristupa, i to na više načina. Postoje u osnovi dva načina za zaštitu dokumenata:

 • Zaštita lozinkom za otvaranje dokumenta – Ovim načinom nike neće moći da uopšte otvori dokument u Word-u, tj. otvaranje je moguće samo povlašćenima koji imaju lozinku. Ovde imamo dav tipa lozinke:
  • Lozinka za samo otvaranje dokumenta(Password to Open) – ovde korisnik pre otvaranja dokumenta dobija dijalog prozor u kome mora da unese lozinku.
  • Lozinka za izmene u dokumentu(Password to Modify) – ovde postavljate lozinku da bi obezbedili dokument kako bi samo odabrani mogli da prave izmene u zaštićenom dokumentu.

  Postavljanje lozinke ide tako što izaberete “Tools > Options”, pređete na karticu “Save” u okviru dijalog prozora “Options”. U sekciji “File sharing options for” unesite lozinke dužine do 15 karaktera. Pri unosu pazite na mala i velika slova, pošto je ovo polje Case-sensitive. Kliknite na kraju “OK”, dobićete dijalog prozor “Confirm Password” u kome ćete ponoviti prethodno unetu lozinku (dobićete poruku o grešci ako pogrešite unos drugi put). Kada konačno kliknete OK snimite dokument da bi ste aktivirali lozinku za dati dokument

 • Zaštita dokumenta davanjem atributa-statusa “Read-Only” – Ovim načinom dati dokument se može učitati u Word, ali samo za čitanje. Bilo kakve izmene nisu dozvoljene. Da bi aktivirali ovu opciju pozovite meni “Tools > Options” i potvrdite poslednje polje za potvrdu “Read Only Recommended”. Na ovaj način će svako ko otvara dotični dokument videti dijalog prozor koji predlaže da se dokument otvori u Read Only režimu. Ako kliknete na Yes, dokument se otvara kao Read Only. Ako izaberete No dokument će se otvoriti kao i svaki dokument. Znači, ova opcija zaštite se svodi na volju korisnika dokumenta kako će ga učitati. Da bi dokument prebacili u potpuni “Read Only” status, pređite u Windows Explorer, klinite na ime dokumenta denim tasterom i izaberite opciju “Properties”. U novom dijalog prozoru potvrdite (chek-irajte) polje za potvrdu “Read-Only”. Na ovaj način neće biti dozvoljene nikakve izmene na dokumentu.

One thought on “Zaštita dokumenata

 1. Predrag Rađen

  Kako da postavim lozinku za dokument koji je rađen u COREL 12.Znači kad hoću da otvorim dokument u Corelu ( dokumet sadrži neke podatke,crteže nije važno) da mi taži pasword.Jer imam problema sa dokumentima koje radim jer se koriste u druge svrhe.

  P.S Molim Vas da mi pomognete,mnogo mi je važno.
  Odgovor mi pošaljite putem elektronske pošte.
  Unaprijed HVALA VAM MNOGOOOOO…

Leave a Reply