Categories
Internet

Wikileaks objavio sve tajne SAD do kojih je došao

Wikileaks, specijalizovan za otkrivanje tajnih dokumenta, saopštio je u petak da je na svom sajtu na internetu objavio svih 251.287 diplomatskih depeša SAD do kojih je došao.

Wikileaks je preko Twittera sopštio da je objavio “251.287 diplomatskih depeša SAD, koje se mogu pretražiti uz upotrebu ključnih reči (keywords)”, i preneo adresu veb-sajta na kojem su dokumenta, ne iznoseći, medjutim, da li su ta dokumenta objavljena u celini, ili su iz njih izostavljena imena osoba na koje se ona odnose.

Wikileaks sa kojim u petak pre podne kontakt nije bio moguć, pretio je objavljivanjem depeša u celini, uprkos upozorenjima organizacija za zaštitu prava čoveka i upozorenjima SAD da bi to bilo opasno po osobe koje se pominju u depešama.

Wikileaks je do sada u mnogo navrata objavio deo depeša do kojih je došao. Tako je od kraja prošle godine objavio 20.000 dokumnata. Objavljivanje je bilo uz saradnju nekoliko dnevnih listova, medju kojima su The New York Times i Guardian, koji su iz tih dokumenata izostavili imena i kntakte osoba koje se u njima pominju.