Usluge elektronske trgovine u Srbiji u prošloj godini je koristilo 1,16 miliona ljudi, što je za 28 odsto više nego 2013. godine, rekao je danas Sava Savić, pomoćnik ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

“Još veći pomaci u E-trgovini očekuju se od 1. oktobra ove godine kada će pored stranih institucija elektronskog novca poput PayPal-a početi sa radom i domaći servisi za bezbedno plaćanje putem Interneta”, izjavio je on Tanjugu.

Puštanje novih elektronskih servisa u rad, ali i cinjenica da je PayPal pre mesec dana pustio opciju primanja novca, građanima će, kako je najavio, u velikoj meri olakšati prodaju proizvoda i usluga putem Interneta.

thinkpad11e-Rugged-Chromebook

Prema njegovim rečima, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je dalje unapređenje E-trgovine označilo kao jedan od prioritetnih ciljeva u okviru Strategije razvoja informacionog društva u Srbiji do 2020.godine.

U skladu sa tim ciljem Ministarstvo je, kako je rečeno Tanjugu, počelo sa realizacijom projekta “Razvoj E-poslovanja” u okviru kog se kroz analizu propisa radi na utvrđivanju „uskih grla“ koja otežavaju E-trgovinu.

“Na osnovu ovih analiza identifikovaće se, a zatim i izmeniti sporni akti“, rekao je pomoćnik ministra u Sektoru za informaciono društvo, dodajući da je cilj projekta stvaranje boljeg okruženja za elektronsko poslovanje i podizanje nivoa konkurentnosti trgovine u Srbiji.

Ministarstvo takođe, ukazao je on, radi na donošenju Zakona o elektronskom poslovanju kojim će biti obezbedeno uspostavljanje sistema za upotrebu elektronskih faktura, elektronske identifikacije, elektronskog pečata, kao i sigurne dostave i čuvanja elektronskih dokumenata.

“Sve pomenute aktivnosti Ministarstva usmerene su ka stvaranju pravnog okvira za pouzdanu i jednostavnu elektronsku interakciju građana, preduzeća i javnog sektora, što će svakako rezultirati većim brojem korisnika usluga on-line trgovine i on-line poslovanja uopšte”, zaključuje Savić.