Wikipedia na srpskom jeziku obeležila je 13 godina od nastanka okupljanjem urednika u kancelariji u Beogradu

Wikipedia na srpskom jeziku nastala je 2003. godine zahvaljujući entuzijazmu nekoliko dobrovoljaca Wikimedia Srbije, koji su počeli da je stvaraju, nakon razdvajanja verzije na srpskohrvatskom jeziku na srpsku i hrvatsku.

wikipedia

„Zajednica koja je raznolika doprinosi sa 30 do 40 članaka dnevno, a nadam se da ćemo uskoro proslaviti jubilej od napisanih pola miliona članaka. Wikipedia, uvek podsećamo, treba da bude samo polazna tačka informisanja, a ne jedini izvor informacija“, rekao je Maljković.

U prvoj godini Wikipedia na srpskom jeziku je imala 150 članaka, a samo tri godine kasnije dostignuto je 100.000 članaka. Danas Wikipedia na srpskom jeziku ima više od 330.000 članaka, 175.470 registovanih korisnika i 914 aktivnih urednika.

Srećni smo što je dobro razvijamo i što je ona najveća južnoslovenka vikipedija, i nalazi se na 28. mestu od 288 vikipedija„, rekla je Ivana Guslarević, menadžer komunikacija Wikimedia.

Prvi članak na Wikipedia na srpskom jeziku bio je o GNU licencama na kojima se zasnivao sadržaj na Wikipedia.

Dr specijalista vazduhoplovne i hiperbarične medicine u penziji Milorad Dimić počeo je da uređuje članke za Wikipedia pre osam godina. Od tada aktivno uređuje stranice skoro svakodnevno.

On kaže da se na tu ideju odlučio jer je uočio značaj popularizacije određenih, nedovoljno poznatih grana medicine, a posebno oblasti za koju je specijalizovan.

Do sada je, kako kaže, uredio oko 1.000 članaka, a osim o medicini napisao je i veliki broj članaka iz istorije Niša, iz oblasti kulture, sporta i ostalih oblasti.

Kako kaže, prvenstveno je želeo da kroz uređivanje pojedinih interesantnih tema iz medicine, „stane na put“ brojnim dezinformacijama koje se pojavljuju kada je reč o oblasti popularne medicine.

Želeo je i da svoje slobodno vreme iskoristi za umni rad, koji je veoma bitan za mentalno zdravlje osoba u njegovim godinama.

Nadam se da ću doprineti stručnom obrazovanju javnosti jer iza svakog članka stoji validna literatura„, kazao je Dimić.