Ovogodišnji XXIII Festival informatičkih dostignuća – Infofest 2016 (www.infofest.com), pod sloganom „Čudesni kljuć“, održaće se u Budvi, u periodu od 25. septembra do 1. oktobra 2016. u hotelu „AvalaResort & Villas“.  INFOFEST je, već godinama, najznačajnija regionalna manifestacija iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, koja, svake godine, registruje više od 1.000 pojedinačnih učesnika iz državne uprave, javnih preduzeća, obrazovanja, finansijskih institucija, energetskih kompanija, telekomunikacionih operatora, kao i drugih velikih privrednih sistema i, naravno, ICT sektora.

Odlukom Vlade Crne Gore, Infofest je proglašen manifestacijom od državnog značaja. Organizatori su Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore i kompanija Biznis Link iz Beograda.

Fokusne teme  INFOFESTA 2016 su „Digitalno društvo i operativni dometi elektronske uprave“, „Budućnost Cloud-koncepta“, „Nova era u savremenom bankarstvu – Digital Banking“, „Bezbjednosne dileme i sigurnosni izazovi“ i „Internet of Things“. Teme se obrađuju u ex-catedra formi i u formatu diskusiono-polemičkih panela.

Na osnovu selekcije Stručnog odbora, u prezentacionom i izložbenom dijelu programa predstaviće se više od 40 kompanija, među kojima su svjetski tehnološki lideri (Hewlett Packard Enterprise, Microsoft, Oracle, Symantec, SAP, Kaspersky Lab …) i najznačajnije ICT firme u regionu (Saga, SBS, S&T, Energodata, Asseco SEE, Lanaco, Atos, TeleGroup, Infolink, Zeta, Digit …) U programu će učestvovati i ključni telekomunikacioni operatori (Telenor, Crnogorski Telekom, Orion telekom), kao i značajni konzumenti informaciono-komunikacionih tehnologija.  U statusu predavača po pozivu, na Infofestu učestvuju renomirani svjetski ICT eksperti.

I ove godine, jedan od ključnih Infofest programa je međunarodna konferencija „Regulacija tržišta elektronskih komunikacija“ čiji su nosioci Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) i Agencija ze elektronske komunikacije. Ministartsvo za informaciono društvo Crne Gore organizator je regionalnih panela „Sajber bezbjednost – zajednička odgovornost“ i „Digitalno društvo: operativni dometi elektronske uprave“. Međunarodna unija za telekomunikacije je, na Infofestu, domaćin „Foruma za regionalni razvoj Evrope“, a Pošta Crne Gore – regionalnog savjetovanja „Digitalna teritorija pošte“

Poseban program Infofesta je i Naučno-stručna konferencija „Pulse 2016“ na kojoj se predstavljaju autori najuspješnijih radova, odabranih po javnom pozivu. Zanimljivo će biti i savjetovanje „Sport kao informatički domen“, kao i okrugli sto o izgradnji digitalnih preduzeća. Infofest 2016 je domaćin i Godišnjeg skupa ICT klastera jedanaest balkanskih i crnomorskih država.

Festival ICT dostignuća je poligon za strateške dogovore na ministarskom nivou i za objavu ključnih stručnih novosti u domenu savremenih tehnologija. Razmjena iskustava, nova saznanja i sinergijsko povezivanje, osnovni su motivi organizatora Infofesta koji, godinama, doprinosi unapređenju informatičke kulture u našem regionu.