Gejmer oborio rekord u brzom prelaženju Doom Eternal video igrice koristeći Kaspersky gaming mode opciju

Novo globalno istraživanje koje je sprovela kompanija Kaspersky, pokazuje koliko mentalno zdravlje utiče na performanse profesionalnih gejmera i njihove stavove po tom pitanju.

Rezultati Istraživanja pokazali su da je dobro mentalno zdravlje jedan od najbitnijih faktora koji utiču na gejmere, pri čemu su profesionalni eSport gejmeri (42 odsto) više zabrinuti za svoje mentalno stanje od drugih gejmera. Profesionalni gejmeri strogo vode računa o zdravim životnim navikama – 38 odsto njih brine o mentalnoj higijeni, dok se 34 odsto ispitanika ne odriče kvalitetnog sna od preporučenih 8 sati. Samo 40 odsto ispitanika bi, zarad boljih rezultata, preskočilo pauze za spavanje ili zdravu hranu.

Prema nedavnoj studiji, koja se bavila mentalnim zdravljem eSports gejmera, koju je sproveo Univerzitet u Vinčesteru, mogu se napraviti paralele sa atletičarima u drugim sportovima, poput fudbala. Pored toga, rezultati pokazuju da profesionalni gejmeri mogu da pate od nesanice, premorenosti i anksioznosti.

Istraživanje kompanije Kaspersky dokazuje da profesionalni gejmeri – više od drugih – brinu o mentalnom zdravlju, a 82 odsto eSport profesionalaca se slaže da je, za postizanje najboljih rezultata, neophodno mentalno blagostanje.

Pored toga, profesionalni gejmeri se odgovornije ponašaju prema svom zdravlju. Konkretno, eSport igrači vode računa o zdravim navikama – 34 odsto razmišlja da li dovoljno spava, 38 odsto ne zapostavlja mentalnu pripremu, a 32 odsto njih pravi pauze radi fizičke aktivnosti.

Čak 40 odsto eSport profesionalaca ne bi igralo na uštrb pauza za spavanje ili zdrave hrane. Poređenja radi, 59 odsto gejming influensera bi radije nastavili sa igrom, nego napravili pauzu.

„Nivo takmičenja u gejming šampionatima je izuzetno visok, ponekad nalik pravom sportu. Da bi se izborili za vodeće pozicije, profesionalni gejmeri provode dosta vremena i temeljno se pripremaju za takmičenje. Pored klasičnih veština u specifičnim igrama, “meke“ veštine imaju veliku ulogu u pobedi. Naše istraživanje pokazuje da se 82 odsto profesionalnih gejmera slaže da je je navažnija meka veština – mentalno blagostanje,“ prokomentarisala je Marina Titova, potpredsednica marketinga potrošačkih proizvoda kompanije Kaspersky.

Celo istraživanje možete pročitati OVDE.

Kako bi održali visok nivo performansi i zaštite vašeg računara, kompanija Kaspersky preporučuje:

  • Pouzdano sigurnosno rešenje će vam biti od velike pomoći, posebno ako ne usporava vaš računar tokom igranja, a štiti vas od svake moguće sajber pretnje.
  • Bezbednije je kupovati igre samo na zvaničnim sajtovima i čekati rasprodaje — koje se uglavnom ne čekaju dugo.
  • Čuvajte se fišing kampanja i nepoznatih igrača. Dobro proverite web stranicu na koju ste preusmereni preko linka u elektronskoj pošti, a obratite pažnju i na ekstenzije fajlova koje otvarate.

Izveštajem su obuhvaćene sledeće grupe gejmera:

  • eSports Profesionalci

Performanse su im veoma važne; učestvovali na turnirima najmanje jedanput u poslednje dve godine; ostvaruju neku vrstu prihoda od igranja

  • eSports Amateri

Učestvovali su na turnirima najmanje jedanput u poslednje dve godine i generalno vole da učestvuju na turnirima; ne traže prilike za zaradu novca od igranja

  • Hardcore Gejmeri

Igraju najmanje 20 sati nedeljno

  • Gadžet Gejmeri

Ulažu velike sume novca da bi unapredili svoje gejming performanse (Hardver, trening, ishrana..)

  • Gejming Influenseri

Strimuju bar jednom mesečno; imaju najmanje 1.000 pratilaca

  • Najuticajniji gejming influenseri

Strimuju bar jednom mesečno; imaju najmanje 10.000 pratilaca