realme

Prethodna godina je, po mnogo čemu, bila potpuno drugačija od onoga na šta smo navikli. Naterala nas je da prihvatamo nove rutine i nađemo alternativu za omiljene aktivnosti. Jedna od stvari koje su se drastično izmenile bio je fitnes. Zatvaranjem teretana tokom 2020, počeli smo da vežbamo kod kuće, ali hoće li ova forma vežbanja biti aktuelna i tokom tekuće godine? Otkrivamo vam pet najvećih trendova u fitnesu koji su pred nama.

Trening kao spoj duha i tela

Zbog višestrukih benefita koje pružaju, trend kombinacije mentalnih i fizičkih treninga zadržaće se i ove godine. Joga, pilates, vežbe disanja, meditacija i „majndfulnes“ metod postaju praksa sve većeg broja ljubitelja fizičkih aktivnosti, jer ne zahtevaju veliki broj rekvizita, niti posebno uređen prostor. Istovremeno, predstavljaju dobru pripremu za izazove pred nama, ili odličan način da se na kraju dana oslobodimo stresa i negativnih emocija.

Nosiva tehnologija

Najveća promena, kako kažu stručnjaci iz ove oblasti, biće sve češće korišćenje nosive tehnologije u vežbanju. Odavno su prestali da nas zadovoljavaju gedžeti koji prate samo broj pređenih koraka i potrošnju kalorija, pa rekreativni sportisti traže uređaje koji će, u realnom vremenu, moći da prate svoje aktivnosti. Pametni sat kompanije realme, pored modernog izgleda i ekrana osetljivog na dodir, nudi mnoštvo funkcija, poput automatskog merenja pulsa, praćenja sna, pedometra ili podsetnika da pijete vodu. Aktivnosti tokom kojih će pratiti vas i vaše ciljeve mogu obuhvatiti trčanje, šetnju, biciklizam, aerobik, trening snage, fudbal, košarku, pingpong, badminton ili jogu. Ukoliko radije birate manje uređaje, tu je i realme pametna narukvica, koja na pametnom ekranu sa mogućnošću personalizacije prati devet različitih sportskih aktivnosti. Oba uređaja su vodootporna, pa ih bez problema možete nositi i po kiši.

Virtuelni treninzi

Veliki broj fitnes instruktora širom sveta je, tokom prošle godine, prešlo iz teretana u virtuelni svet, držeći treninge putem video četova. Kako se predviđa da će povratak u potpunu normalnost trajati još neko vreme, očekuje se da se trend online vežbanja nastavi i ove godine. Da, sigurno će biti i onih koji će se vratiti u fitnes centre, ali mobilne aplikacije, on-demand i virtuelni personalni treninzi nastaviće da se praktikuju. Prema rečima stručnjaka, ovo su aplikacije i platforme na koje treba obratiti pažnju:

  • LES MILLS on-demand treninzi
  • aplikacija SWEAT koju je razvila fitnes instruktorka Kayla Itsines
  • start-up kompanija Mirror i fitnes hardverska rešenja koja razvijaju
  • strimovani ili on-demand treninzi na platformi Peloton

Aktivnosti na otvorenom

Teretane na otvorenom, trčanje, planinarenje i šetnje mogu biti odlična zamena za odlazak u fitnes centre, kao i za vežbanje kod kuće. Trening u prirodi, na svežem vazduhu, pored benefita za samog vežbača (prisustvo vitamina D zahvaljujući boravku na suncu, povećanje nivoa kortizola koji pozitivno utiče na zdravlje srca…) ima uticaja i na održivost, jer se kod ovog vida

vežbanja, između ostalog, ne koristi struja. Ovakvi treninzi ne koštaju gotovo ništa i ne podrazumevaju obavezne rekvizite, pa će vam dovoljni biti oprema, kvalitetan par obuće i flašica sa vodom. Za dodatnu motivaciju, ne zaboravite na dobru play listu i izaberite realme Buds Air Neo wireless slušalice, bez kablova, sa automatskim povezivanjem i kontrolama na dodir, ili, za ljubitelje vintage stila, neki od dva klasičnija modela realme slušalica.

Personalni treninzi

Personalni treninzi, bilo u online ili u offline svetu ostaće ogroman trend u fitnes industriji, dok će postojati i izražena potražnja za zanimanjem personalnih instruktora. Od njih će se očekivati da se sa lakoćom prilagođavaju novim formama vežbanja i kreiraju nove koncepte, u skladu sa trenutnim okolnostima.