5g

3GPP nedavno je objavio da je 5G Savez determinističkog umrežavanja (5G Deterministic Networking Alliance – 5GDNA) postao njegov partner za zastupanje na tržištu (MRP), što ga čini trećim članom organizacije iz 5G vertikalne industrije, pored 5G automobilskog udruženja (5G Automotive Association -5GAA) i 5G saveza za povezane industrije i automatizaciju (5G Alliance for Connected Industries and Automation – 5G-ACIA). Ovo partnerstvo pokazuje porast uticaja 5GDNA u 5G standardima i 5G B2B industriji, što će doprineti ubrzanju korišćenja mogućnosti 5G determinističkog umrežavanja (5GDN),  industriju voditi ka pružanju determinističkog iskustva, i otvoriti prostor za istraživanje novih mogućnosti.

3GPP je najveća i najznačajnija međunarodna organizacija za telekomunikacije na svetu. 3GPP članove čine organizacioni partner, MRP-jevi i pojedinačni članova, od kojih MRP-ovi odgovaraju na zahteve tržišta, daju savete u vezi sa uslugama, karakteristikama i funkcionalnostima mobilne komunikacije. 3GPP MRP-ovi uključuju GSMA, GSA, IPV6 Forum, 5GAA, 5G-ACIA i TDIA.

5GDN koristi resurse javnih mreža operatera za izgradnju predvidljivih, prilagodljivih, proverljivih i determinističkih namenskih mobilnih mreža, pružajući različito servisno iskustvo i digitalno transformišući različite industrije.

5GDNA je osnovana u junu 2019. godine na zajedničku inicijativu više operatora, dobavljača opreme i industrijskih partnera. Teži izgradnji i popularizaciji 5G determinističkih mreža, stvaranju korisnog industrijskog ekosistema, ubrzanju poslovnog rasta i unapređenju razvoja 5G industrije. Nekoliko sjajnih industrijskih prikaza i dostignuća nastalo je zahvaljujući naporima više od 100 članova 5GDNA. Njeni članovi postigli su uspešne rezultate na takmičenjima 5G aplikacija, koje je u protekle dve godine organizovalo Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija (MIIT) NR Kine, a pokrenuli su i istraživački projekat o pametnoj 5G mreži u 3GPP R18.

 

5GDNA je, od strane 3GPP, zvanično primljena u MRP članstvo 16. oktobra 2020. Ovaj Savez maksimalno će se posvetiti ulozi pokretača i mosta između industrije komunikacija i vertikalnih industrija, poput industrijskog interneta, energetskog interneta, multimedije, zdravstvenog interneta, pametnog prevoza, pametnih luka i pametnih rudnika. Čineći to, unaprediće standardizaciju 5G industrijskih aplikacija, dati jedinstveni doprinos konvergenciji 5G industrije i usmeriti digitalizaciju industrije ka svetloj budućnosti.

Jason Dai, predsednik 5GDNA i predsednik Odeljenja za strategiju i poslovni razvoj Cloud Core Networks kompanije Huawei je rekao: “5GDN je kamen temeljac industrijske digitalne transformacije, a pridruživanje 3GPP-u kao MRP predstavlja glavnu prekretnicu za razvoj 5GDNA. Pozivamo i druge industrijske partnere da nam se pridruže i ostanu posvećeni otvorenosti, saradnji i zajedničkom uspehu. Naš cilje je da dobro iskoristimo industrijski presedan kako bismo verifikovali tehničku i komercijalnu izvodljivost 5GDN-a, da formulišemo industrijske standarde i politike kako bi podržali veliku komercijalnu upotrebu 5GDN-a, i da probijemo zidove koji postoje u tehnologiji, poslu, industrijskom ekosistemu, politikama i propisima, kako bi zajedno ušli u uspešnu budućnost 5G industrije.”

Za više informacija posetite: www.5gdna.org.