Nemači emiteri RTL i ProSiebenSat1 izgubili su sudski spor protiv kompanije Eyeo, tvorca softvera za blokiranje online reklama AdBlock Plus.

U saopštenju suda se kaže da je sud zaključio da softver nije anti-konkurentan jer korisnici interneta biraju da li da instaliraju AdBlock Plus, a sam Eyeo nema tako dominantan položaj na tržištu da bi sprečio online izdavače da pronađu dovoljno korisnika koji će ipak videti oglase.

Internet
Internet

 

Portparol RTL-a je kazao da razmatraju nastavak suđenja preko apelacionog suda. Inače AdBlock Plus je kontroverzan jer Eyeo kreira i bele liste „prihvatljivih reklama“ za koje veći sajtovi plaćaju da budu uključeni na listu.

Eyeo procenjuje da je AdBlock Plus instaliran na oko 50 miliona kompjutera a ima oko 150 miliona ljudi koji koriste neki od programa za blokiranje reklama.

Suđenje u Minhenskom regionalnom sudu je drugo po redu u nekoliko prethodnih meseci u kojima su izdavači tužili tvorca softvera, i četvrta uspešna odbrana kompanje Eyeao u procesima koji su protiv njega povedeni.