amazon

Amazon, najveća svetska online trgovina u vlasništvu najbogatijeg čoveka na svetu, Jeffa Bezosa, još je 2016. godine predstavila naprednu tehnologiju prepoznavanja lica – Amazon Rekognition. Ova tehnologija funkcioni[e po principu softvera kao usluge (SaaS), i dostupna je putem cloud usluge Amazon Web Services, pa je može unajmiti bilo ko.

Amazon Rekognition koristi ma[insko učenje za prepoznavanje sadržaja fotografija, a na njima vrlo lako može identifikovati lica, te ih upoređivati s dostupnim bazama podataka – i kao takva prilično je velik rizik za sigurnost i privatnost. Upravo zbog toga kritičari, među kojima su najglasnije udruženja za zaštitu ljudskih prava, napali su Amazon kada su saznali da je kompanija počela aktivno nuditi ovu tehnologiju policiji u SAD.

Jedno udruženje iz Kalifornije (American Civil Liberties Union) objavilo je dokumente koji pokazuju kako policija u najmanje tri američke savezne države koristi Amazonovu uslugu, te uz pomoć veštačke inteligencije mogu identifikovati i pratiti građane, kršeći pritom njihova ljudska prava. Amazon u ovom slučaju nije baš pomogao navodeći u marketinškim materijalima da je reč o tehnologiji za praćenje osoba, te lagan i tačan način za sprovođenje istraga i nadzor ljudi.

Dokumenti takođe pokazuju da su policije stvorile velike baze podataka iz svojih fotografija snimljenih pri hapšenjima, te s tim fotografijama upoređivali snimke sa nadzornih kamera i drugih izvora – koristeći upravo Amazon Rekognition.

Udruženje građana ACLU zajedno je s još 40-ak srodnih organizacija poslala i otvoreno pismo Jeffu Bezosu u kojem izražavaju svoju zabrinutost oko dostupnosti ove tehnologije vladinim institucijama.

Iz Amazona se pravdaju time da su sve upotrebe njihove tehnologije u skladu sa zakonima te da se njihovi klijenti moraju obvezati da će mnoge prednosti Rekognitiona koristiti na isključivo legalne načine.