AMD

Kompanija AMD, vodeći proizvođač računarske opreme, predstavila je na sajmu CES 2023 nove proizvode i tehnologije koje će unapređivati rad u oblastima poput AI-a, hibridnog računarstva, igara, zdravstva, aero-svemirskog rada i računarstva visokih performansi. Izvršna direktorka i predsednica AMD-a, dr. Lisa Su, je na otvaranju sajma održala uvodnu prezentaciju kompanije, govoreći o značajnoj ulozi koju visoko-performansno i adaptivno računarstvo igra u kreiranju rešenja za najvažnije svetske izazove.

Na prezentaciji su se pridružili industrijski lideri iz kompanija poput HP-a, Intuitive Surgical, Lenovo-a, Magic Leap-a i Microsofta, koji su podijelili svoja iskustva o tome kako AMD-ovi vodeći proizvodi unapređuju ono što je moguće u AI-u, hibridnom računarstvu, igrama, zdravstvu, aero-svemirskom radu i računarstvu visokih performansi.

AMD je predstavio brojne proizvode za korisnike mobilnih i desktop računara, donoseći moć AMD-a igračima, kreatorima, profesionalcima i drugima. Među njima su AMD Ryzen 7045HX serija mobilnih procesora, koja pokreću do 16 moćnih “Zen 4” jezgara sa 32 niti, Ryzen 7045HX mobilni procesori su izgrađeni na naprednoj 5nm procesnoj tehnologiji.

  • Pokreću ih do 16 moćnih “Zen 4” jezgara sa 32 niti, Ryzen 7045HX mobilni procesori su izgrađeni na naprednoj 5nm procesnoj tehnologiji i imaju moćnu kombinaciju masivnog broja procesorskih niti i napredne podrške za DDR5 memoriju.
  • AMD Ryzen 7040 serija mobilnih procesora: Sa do osam “Zen 4” jezgara, integrisanom AMD RDNA 3 grafičkom arhitekturom i isporukom vodećih performansi u industriji za ultra tanke prenosnike, serija mobilnih procesora Ryzen 7040 nudi ogromnu snagu u najtanjim, najlakšim sistemima.
  • Ryzen AI tehnologija: Kao deo nove Ryzen 7040 serije mobilnih procesora, AMD je također predstavio Ryzen AI tehnologiju – prvi namenski hardver za veštačku inteligenciju u jednom x86 procesoru, koji donosi AMD XDNA adaptivnu AI arhitekturu u notebook računarstvo kako bi pružio više performansi u AI optimizovanom softveru.
  • AMD Radeon RX 7000 serija notebook grafika: Napravljena na revolucionarnoj AMD RDNA 3 arhitekturi, AMD Radeon RX 7000 serija notebook grafika je dizajnirana da pruži izuzetnu energetsku efikasnost i performanse za pokretanje ultra-detaljnih 1080p igara i naprednih aplikacija za kreiranje sadržaja na vrhunskim laptopovima nove generacije.
  • AMD Advantage prijenosna računala i AMD Smart tehnologije: Nekoliko vodećih OEM-a, uključujući Alienware, ASUS, Emdoor i IP3, najavilo je planove za isporuku prijenosnih računala AMD Advantage Edition počevši od prve polovine 2023., pokretanih novom AMD Radeon RX 7000 serijom GPU-ova i AMD procesori serije Ryzen 7000. Nova AMD SmartShift RSR tehnologija, za koju se očekuje da će biti dostupna u prvoj polovini 2023. godine, inteligentno distribuira zahteve za renderovanje, skaliranje i prezentaciju između APU i GPU resursa kako bi pružila najbolje moguće performanse.
  • AMD Ryzen 7000 serija X3D Desktop procesora: AMD donosi snagu 3D V-Cache tehnologije u Ryzen 7000 seriju desktopa uz dodatak tri nova X3D procesora. Opremljen sa do 144 MB keš memorije i do 16 jezgara i 32 niti, AMD sada nudi 3D V-Cache tehnologiju na novim procesorima serije Ryzen 7000 bez kompromisa.
  • AMD Ryzen 7000 serija 65W procesora za desktop računare: Izgrađena na “Zen 4” arhitekturi i sa TDP-om od 65W, ova nova linija procesora serije Ryzen 7000 optimizovana je za efikasnost i performanse.
  • AMD Instinct MI300: Kao prvi integrisani APU za data centar na svetu, AMD Instinct MI300 je dizajniran za energetski efikasne performanse u obuci AI i HPC radnim opterećenjima. MI300 akceleratori koriste dizajn 3D čipleta koji kombinuje AMD CDNA 3 GPU, “Zen 4” CPU i HBM čipove.
  • Najava Alveo V70 AI akceleratora: AMD predstavlja energetski najefikasniji AI akcelerator za video analitiku – AMD Alveo V70, novi energetski efikasni AI akcelerator visokih performansi za centre podataka i implementacije u oblaku. Zasnovan na AMD XDNA sa AI Engine arhitekturom, Alveo V70 proširuje end-to-end AI od ruba do oblaka i isporučuje vodeće računarske performanse u industriji za najzahtjevnija radna opterećenja.