AMD je danas na VMworld 2015demonstrirao AMD Multi-korisnički GPU, prvo na svetu rešenje za hardverski-baziranu virtualizaciju GPU-a. Ono novo rešenje iz AMD-a omogućava virtualizaciju radnih stanica sa punom ISV sertifikacijom i performansama jednakim lokalnim desktop mašinama. Sa AMD Multi-korisničkim GPU-om, IT profesionalci sa lakoćom mogu konfigurisati ovakva rešenja i omogućiti da i do 15 korisnika koriste jedan AMD GPU. Demonstracija AMD virtualizovanih rešenja može se pronaći na VMworld 2015 štand broj 447.

Z97X-Game Plus
Z97X-Game Plus

„AMD grafičke kartice su na jedinstven način opremljene AMD Multi-korisničkom GPU tehnologijom, ugrađenom u sam GPU i omogućavaju pružanje konzistentnih i predvidivih performansi,“ kaže Šon Burk (Sean Burke), korporativni potpredsednik i generalni menadžer Profesionalne Grafike u AMD-u. „Kada se ovi AMD GPU-ovi pravilno konfigurišu prema potrebama organizacije, krajnji korisnik dobija jednak pristup GPU-u bez obzira na zahtevnost poslova. Svakom korisniku se pružaju virtualizovane performanse za dizajniranje, kreiranje i izvršavanje njegovih radnih zadataka bez mogućnosti da jedan korisnik preokupira ceo GPU.”

Dizajniran sa podrškom za industrijski standard SR-IOV, sa AMD Multi-korisničkim GPU-om AMD nastavlja sa podrškom otvorenim standardima. SR-IOV je specifikacija koju je razvio PCI SIG, i koja definiše standardizovan način na koji uređaji predstavljaju hardversku virtualizaciju. AMD Multi-korisnički GPU je dizajniran da očuva i pruži sposobnosti grafičke i računarske akceleracije za dizajnerske i proizvodne ili medijske i zabavne aplikacije . AMD Multi-korisnički GPU rešava trenutne probleme u virtualizaciji GPU-ova koji ne nude predvidive performanse za CAD/CAE, Multimediju i Zabavu, i generalne poslovne GPU potrebe.

Kreiran za akceleraciju radnih tokova poput GPU izračunavanja i OpenCL™, AMD Multi-korisnički GPU je dizajniran da savlada ograničenja softverski bazirane virtualizacije poput umanjenih performansi za krajnjeg korisnika. Korisnici imaju pristup pravim AMD grafičkim drajverima za OpenGL, DirectX™ i OpenCL akceleraciju, koji omogućavaju rad bez ograničenja.

Dodatne sposobnosti AMD Multi-korisničkog GPU-a uključuju:

  • Računarske sposobnosti bazirane na podršci za OpenCL putem vodeće u industriji GPU virtualizacije
  • Podršku za celokupan skup sposobnosti uključujući DirectX™ 12 i OpenGL 4.4
  • Podršku za OpenCL 2.0 akceleraciju
  • Stabilne i predvidljive performanse
  • Korisniku-dostupan lokalni deo memorije koji pruža dodatnu sigurnost
  • Maksimalno 15 korisnika po jednom fizičkom GPU-u

AMD Multi-korisnički GPU je dizajniran da radi sa okruženjima koja koriste VMware vSphere/ESXi 5.5 i novija, sa podrškom za protokole za udaljeni pristup kao što je Horizon View.

AMD nastoji da kompanijama zainteresovanim za implementaciju virtualnih okruženja pruži profesionalni grafički hardver svetskog nivoa. Da bi pomogli IT menadžerima u procesu instalacije i daljoj podršci nakon kupovine AMD Multi-korisničkog GPU1-a ne postoje dodatni troškovi ka AMD-u.