AMD Instinct

AMD je objavio dostupnost  ekosistema  AMD Instinct  sa proširenom sistemskom podrškom partnera uključujući ASUS, Dell Technologies, Gigabite, HPE, Lenovo i Supermicro. Kompanija je lansirala novi  AMD Instinct ™ MI 210 akcelerator  i unapređene mogućnosti  ROCm ™ 5 softvera  . Sve u svemu, ekosistem AMD Instinct i ROCm nudi  tehnologiju „exascale“ klase, najširoj bazi HPC i AI kupaca, adresirajući rastuću potražnju za radnim opterećenjima centara podataka ubrzanih pomoću računara i smanjujući vreme do uvida i otkrivanja.

„Sa dvostruko većim dostupnim platformama u poređenju sa našim akceleratorima prethodne generacije, rastućim prihvatanjem korisnika u HPC i AI aplikacijama i novom podrškom od komercijalnih ISV-a u ključnim radnim opterećenjima, nastavljamo da podstičemo usvajanje AMD Instinct MI 200 akceleratora i ROCm 5 softverskog ekosistema ,” rekao je Brad McCredie, korporativni potpredsednik, Data Center GPU i Accelerated Processing, AMD. „Sada sa dostupnošću akceleratora AMD Instinct MI 210 iz porodice MI 200, naši kupci mogu da izaberu akcelerator koji najbolje radi za njihova radna opterećenja, bilo da im je potrebna vrhunska ubrzana obrada za velike HPC i AI radna opterećenja, ili ako žele pristup do tehnologije exascale klase u komercijalnom formatu.”

„Superkompjuter Lumi koji pokreće AMD EPYC procesor i AMD Instinct MI 200 akcelerator će obezbediti generacijski skok u performansama za velike simulacije i modeliranje, kao i AI i radno opterećenje mašinskog učenja kako bi se rešili neka od najvećih pitanja u naučnom istraživanju“, rekao je Peka Maninen , direktor LUMI Leadership and Computing Faciliti, CSC. „Koristili smo AMD Instinct MI 210 akceleratore da bismo stekli iskustvo sa porodicom Instinct MI 200, pripremajući naše naučnike da se pozabave mnogim izazovnim i složenim projektima koje će pokrenuti kada Lumi bude u potpunosti raspoređen.“

Pokretanje budućnosti HPC-a i AI

Akceleratori serije AMD Instinct MI 200 su dizajnirani da pokreću otkrića u exascale sistemima, omogućavajući istraživačima, naučnicima i inženjerima da se pozabave našim najhitnijim izazovima, od klimatskih promena do istraživanja vakcina. AMD Instinct MI  210 akceleratori  posebno omogućavaju  tehnologije klase exascale za klijente kojima su potrebne fantastične HPC i AI performanse u PCIe ® formatu. Pokrenuti AMD CDNA™ 2 arhitekturom, AMD Instinct MI 210 akceleratori proširuju AMD liderstvo u performansama u računanju dvostruke preciznosti (FP 64) na PCIe format karticama [i] . Oni takođe pružaju robusno rešenje za ubrzanu obuku dubokog učenja nudeći širok spektar mogućnosti mešovite preciznosti zasnovanih na AMD Matrix Core tehnologiji.

Pokretanje usvajanja ROCm

Otvorena softverska platforma koja omogućava istraživačima, naučnicima i inženjerima da iskoriste moć AMD Instinct akceleratora za pokretanje naučnih otkrića, AMD ROCm platforma je izgrađena na temelju brojnih aplikacija i biblioteka koje pokreću vrhunske HPC i AI aplikacije.

Sa ROCm 5, AMD proširuje svoju softversku platformu dodavanjem nove hardverske podrške za akceleratore serije AMD Instinct MI 200 i profesionalnu grafičku karticu AMD Radeon ™ PRO W 6800, plus podršku za Red Hat ® Enterprise Linux ® 8.5,  povećavajući dostupnost ROCm-a za programere i omogućavajući izvanredne performanse u svim ključnim radnim opterećenjima.

Pored toga, preko AMD Infiniti Hub -a  ,  centralna lokacija za aplikacije otvorenog koda koje su portovane i optimizovane na AMD GPU, krajnji korisnici mogu lako da pronađu, preuzmu i instaliraju kontejnerske HPC aplikacije i ML okvire. Kontejneri AMD Infiniti Hub aplikacija su dizajnirani da smanje tradicionalno težak problem pribavljanja i instaliranja softverskih izdanja, a istovremeno omogućavaju korisnicima da uče na osnovu zajedničkih iskustava i mogućnosti za rešavanje  problema .

Proširivanje ekosistema partnera i kupaca

Kako je više namenski napravljenih aplikacija optimizovano za rad sa ROCm i AMD Instinct akceleratorima, AMD nastavlja da razvija svoj softverski ekosistem dodavanjem komercijalnih ISV-a, uključujući Ansis ®, Cascade Technologies, i TempoKuest. Ovi ISV-i pružaju aplikacije za ubrzana radna opterećenja, uključujući računarsku dinamiku fluida (CFD), vremensku prognozu, kompjuterski podržani inženjering (CAE) i još mnogo toga. Ova ažuriranja su na vrhu postojeće podrške za aplikacije u ROCm-u koja  uključuje HPC, AI i aplikacije za mašinsko učenje, AMBER, Chroma, CP2K, GRID, GROMACs, LAAMPS, MILC, Mini-HAAC, NAMD, NAMD 3.0, ONNKS-RT, OpenMM, PiTorch, RELION, SPECFEM3D Kartezijanski, SPECFEM3D Globe i TensorFlov.

AMD takođe omogućava partnerima kao što su ASUS, Dell Technologies, Gigabyte, HPE, Lenovo, Supermicro i sistem integratore, uključujući Colfak, Ekkact, KOI Computers, Nor-Tech, Penguin i Simmetric, da ponude diferencirana rešenja za rešavanje računarskih izazova sledeće generacije. Korisnici superkompjutera već koriste  prednosti koje se nude kroz ove nove pobede kupaca, uključujući instalaciju Frontier u  Nacionalnoj laboratoriji Oak Ridž  ,  KTH/Dardel  ,  CSC/LUMI  i  Cines/Adastra  .

Omogućavanje pristupa za klijente i partnere

AMD Accelerator Cloud korisnicima nudi okruženje za daljinski pristup i procenu AMD Instinct akceleratora i AMD ROCm softvera  . Bez obzira da li se radi o prenosu zastarelog koda, benchmarkingu aplikacije ili testiranju skaliranja sa više GPU-a ili više čvorova, AMD Accelerator Cloud omogućava potencijalnim kupcima i partnerima brz i lak pristup najnovijim GPU-ovima i softveru. AMD Accelerator Cloud se takođe koristi za pokretanje različitih događaja kao što su hakatoni i ROCm sesije obuke koje se nude postojećim i potencijalnim klijentima,  omogućavajući programerima da usavrše svoje veštine i nauče kako da izvuku maksimum iz AMD Instinct akceleratora.