AMD EPYC su dizajnirani da podržavaju velike brojeve jezgara, imaju širok spektar memorijskih kapaciteta i pružaju visoku energetsku efikasnost.

Na krilima ovonedeljnog pokretanja najbržeg i najefikasnijeg superkompjutera na planeti, pokretanog AMD EPYC procesorima i AMD Instinct MI250X akceleratorima, AMD je objavio proširenje svog fonda za računare visokih performansi (HPC) sa dodatkom 7 PetaFLOPS-a (kvadriliona operacija u sekundi) računarske snage i integracijom sa Xilinxovim heterogenim ubrzanim računarskim klasterima.

AMD HPC fond pruža računarske kapacitete istraživačima koji rade na rešavanju najzahtjevnijih izazova s kojima se društvo danas suočava – od COVID-19 do klimatskih promjena. Do danas, AMD je donirao preko 20 PetaFLOPS-a računarskog kapaciteta sa tržišnom vrednošću većom od 31 milion dolara za 28 institucija u osam zemalja. 

Računarstvo visokih performansi postaje ključno sredstvo u svakoj istraživačkoj laboratoriji širom sveta kako bi se pomoglo ubrzanju naučnih istraživanja i izvođenju složenih simulacija. Na primer, donacije AMD HPC fonda koristile su najeminentnije institucije u Evropi:

“AMD-ova donacija HPC-a za COVID-19 pružila je podsticaj i inspiraciju da naš algoritam za predviđanje zasnovan na informacijama za popunjenost jedinica intenzivne nege podignemo na viši nivo. Računarska snaga koju je omogućio AMD, nam je obezbedila skraćenje vremena izvršenja simulacija jednog dana napredovanja pandemije za 30 puta! To nam je omogućilo efikasniju i tačniju prognozu nemačkom saveznom institutu za istraživanje stanovništva (Bundesinstitut für Bevölkerungsforschung). Sada koristimo donaciju računara za pokretanje interdisciplinarnog istraživačkog alata i za nova istraživanja kodova za simulaciju molekularne dinamike, koji su relevantni za analizu šiljastog proteina virusa SARS-CoV-2.” –  Dr.-Ing. Ralf Schneider, vođa numeričkih metoda i biblioteka, HLRS

  •  Univerzitet Trento (Italija)  za ubrzanje analize uzročne veze između ekspresije gena kroz program gene@home.

„Grant AMD COVID-19 HPC fonda nam je dao doslednu računsku moć da uravnotežimo varijacije u našem programu gene@home zasnovanom na volonterima. Projekat sada radi punom brzinom kako bi se završilo pretraživanje pretpostavljenih uzročno-posledičnih veza za svaki ljudski gen do februara 2023. Produženje AMD HPC granta nam takođe omogućava da koristimo mašinsko učenje za prethodnu obradu podataka jedne ćelije koji će se koristiti u našem sistemu u budućnosti .” Enrico Blanzieri, profesor, Odsek za informatičko inženjerstvo i računarstvo, Univerzitet u Trentu