AMD (NASDAQ: AMD) nastavlja sa pomeranjem granica u dizajnu grafičkih kartica, sa današnjim predstavljanjem grafičke kartice koja kreira sopstvenu kategoriju AMD Radeon™ R9 Nano, najbržu Mini ITX grafičku karticu dizajniranu[1] da omogući 4K igranje u dnevnoj sobi kroz ultra-tih i ultra-kompaktan PC dizajn. Prvo prikazana igračima širom sveta tokom Sajma Elektronske Zabave (E3) u Los Anđelesu u junu 2015.

, AMD Radeon R9 Nano grafička kartica je bazirana na grafičkom čipu kodnog naziva „Fiji“, i ona je treći „Fiji“-bazirani proizvod lansiran ovog leta, zajedno sa AMD Radeon™ R9 Fury i R9 Fury X grafičke kartice. AMD Radeon™ R9 Fury familija grafičkih kartica, bazirana na „Fiji“ čipu, prestavlja prekretnicu u svetu PC igara, zahvaljujući implementaciji Memorije Visoke-Propusnosti (HBM) one pružaju ekstremnu energetsku efikasnost i ekstremne performanse u ultra-visokim rezolucijama, nenadmašno VR iskustvo, glatko igranje, a sada Radeon R9 Nano grafičke kartice donose i revoluciju u formama izrade za sve entuzijaste širom sveta.

Sa 30 procenata većim performansama[2] i 30 procenata nižom potrošnjom[3] u odnosu na prethodnu generaciju AMD RadeonR9 290X kartica, 175W AMD Radeon R9 Nano je energetski najefikasnija Mini ITX grafička kartica na svetu namenjena entuzijastima. Dugačka svega šest inča, vazdušno hlađena kartica predstavlja novu klasu grafičkih kartica, koja igračima, PC moderima i sistem integratorima omogućava sklapanje kompaktnih, unikatnih, i ultra-tankih računara, što je do sada bilo neizvodljivo, a takođe otvara i vrata novim, modernim PC sistemima, koji nisu ništa veći od DVR uređaja ili igračkih konzola, i koji izgledaju sasvim prikladno smešteni pored tih uređaja.

„Sa Radeon R9 Nano grafičkim karticama, AMD omogućava 4K klasu igranja u vašoj dnevnoj sobi sa izuzetnim kvalitetom i ultra-malim dizajnom, stvorenim da pruže izuzetne rezultate u modernim igrama i najnovijim API-ima kao što su DirectX® 12 i Vulkan™.  Jednostavno, ne postoji ništa nalik ovoj kartici,“ kaže Met Skiner (Matt Skynner), korporativni potpredsednik i generalni menadžer Grafičke Poslovne Jedinice u AMD-u.

„Naša Radeon™ ponuda grafičkih kartica je zakoračila u novu eru PC igranja pružajući izuzetne performanse, nenadmašan GPU dizajn i revolucionarne tehnologije. Danas je revolucionaran momenat za PC igranje, i mi smo ponosni da dodamo ovaj izuzetan proizvod u našu veoma-zaokruženu liniju AMD Radeon R9 grafike.“

AMD Radeon R9 linija grafičkih kartica obuhvata široku liniju proizvoda u svim cenovnim razredima, počevši od $199 pa do $649 u maloprodaji[4]. Pružajući zapanjujuće moćnu grafiku za nenadmašno 4K igračko iskustvo u svojim klasama, AMD Radeon R9 Serija ispunjava gotovo svaku potrebu i u uklapa se u gotovo svaki budžet za sve one koji zahtevaju vrhunsko igračko iskustvo.