AMD (NASDAQ: AMD) je danas predstavio novi AMD FirePro™ S9170 serverski GPU, prvu i najbržu na svetu singl-GPU serverska kartica sa 32GB memorije, idealna za zahtevne DGEMM poslove1 u dvostrukoj preciznosti, sa podrškom za OpenCL™ 2.0. Bazirana na drugoj generaciji AMD „Graphics Core Next“ (GCN) GPU arhitekturi, ova nova kartica iz familije AMD FirePro™ serverskih GPU-ova sposobna je da isporuči i do 5,24 TFLOPS računarskih performansi u jednostrukoj preciznosti, a u dvostrukoj preciznosti sa punim protokom pruža i do 2,62 TFLOPS računarskih performansi.

amd-firepro

Dizajniran sa računarski zahtevnim radnim zadacima na umu, AMD FirePro S9170 serverski GPU je idealan za data centre menadžere koji nadgledaju računarske klastere u naučnim ili vladinim institucijama, naftnoj industriji i industriji gasa, ili u razvoju klastera dubokih neuronskih računarskih mreža.

„AMD je prepoznat kao inovator u industriji HPC računara, kao proizvođač grafičkih rešenja sa vodećim mestom na Green500 Listi Novembra 2014. Danas je najbolji GPU za izračunavanja postao još bolji sa predstavljanjem AMD FirePro S9170 serverskog GPU-a kojim se dopunjava AMD-ova impresivna ponuda serverske grafike za računarska okruženja visokih performansi,“ kaže Šon Burk (Sean Burke), korporativni potpredsednik i generalni menadžer, AMD-ove Grupe za Profesionalnu Grafiku. „AMD FirePro S9170 serverski GPU sposoban je za akceleraciju kompleksnih zadataka u naučnim izračunavanjima, analizi podataka, ili seizmičkim procesima, zahvaljujući industrijski-vodećih 32GB memorije. Mi smo dizajnirali novu ponudu tako da omogućimo super-računarima da postignu ogromne performanse uz maksimalno nisku potrošnju energije.”

„Postoje neki HPC poslovi koji zahtevaju da na sistemu uvek bude prisutno koliko je god moguće podataka, pa će 32GB memorije koje pruža AMD FirePro S9170, do sada najveća količina memorije na singl-GPU kartici, omogućiti akceleraciju naučnih izračunavanja koja su do sada bila nemoguća,” kaže Sajmon Mekintoš-Smit (Simon McIntosh-Smith), viđa Grupe Mikroelektronskih Istraživanja na Univerzitetu u Bristolu.“ Na primer, naša nova OpenCL verzija SNAP transportnog koda za Los Alamos Nacionalnu Laboratoriju zahteva zadržavanje maksimalne moguće količine podataka na sistemu, pa će nam 32GB memorije omogućiti rad na rešavanju daleko interesantnijih problema većom brzinom nego ikada pre. Velika količina memorije u kombinaciji sa memorijskom poropusnošću od 320GB/s i visokim performansama u dvostrukoj preciznosti, učiniće AMD FirePro S9170 serverski GPU „ubitačnim“ rešenjem za mnoge HPC aplikacije“.