AMD Ryzen Threadripper

AMD je lansirao nove procesore za radne stanice – AMD Ryzen™ Threadripper™ PRO 5000 WX serije, na čelu sa moćnim 64-jezgarnim, 128-nitnim AMD Ryzen Threadripper PRO 5995WX.

“Za mnoge korisnike radnih stanica, uspeh zavisi od pravih alata za brzo obavljanje posla, zbog čega im je potreban hardver koji pruža neusporedive performanse i konkurentsku prednost,” rekao je Saeid Moshkelani, viši potpredsednik i generalni menadžer u AMD-u. “Stvorili smo Ryzen Threadripper PRO Ryzen 5000WX-seriju procesora s tim na umu, donoseći profesionalcima neverovatne performanse i efikasnost potrebne za pokretanje najzahtevnijih aplikacija današnjih poslova brže nego ikada.”

“Renderovali smo neverovatnu količinu scena sa EPYC™ serverskim procesorima i Threadripper Pro 5000WX procesorom. Trik je u iteracijama. Jedan snimak vizuelnih efekata mogao bi da ima stotine ili više ažuriranja, a potrebna je ogromna procesorska snaga da se te iteracije brzo preokrenu“, rekao je Pol Lambert, dvostruki dobitnik Oskara i VFX supervizor za Dune . “Imali smo sreću da isprobamo novu generaciju Threadripper PRO procesora. Vidimo dvostruko poboljšanje u našem vremenu renderovanja.” 

“Threadripper PRO 5000WX serija je bila procesor sa najboljim performansama koje smo testirali za ILM StageCraft,” rekao je Nick Rasmussen, glavni inženjer i arhitekta, StageCraft, Industrial Light & Magic. “Značajno je brži od ekvivalentnog Threadripper PRO 3000WX procesora, a videli smo i do 2X ili viša ubrzanja pri visokim opterećenjima CPU-a, u poređenju s našim osnovnim performansama. Ova velika brzina u kombinaciji sa opsežnim I/O mogućnostima čini Threadripper PRO 5000 WX-seriju idealnim procesorom u radnim stanicama za naš vrhunski rad u virtuelnoj produkciji.”

“Tokom prethodne dve godine, videli smo ogromnu potražnju na tržištu za Lenovo ThinkStation P620 u svim industrijama u kojima naši kupci zavise od nas u pružanju radnih stanica na profesionalnom nivou, koje ne samo da mogu pratiti, već i nadmašiti ono što je ranije bilo moguće”, rekao je Rob Herman, potpredsednik Lenovo radnih stanica i poslovnih jedinica za AI klijente. “Uzbuđeni smo što ćemo nastaviti blisko sarađivati sa AMD-om kako bismo umetnicima, arhitektama, inženjerima i drugim zahtevnim profesionalnim korisnicima predstavili novu generaciju ThinkStation P620, koju pokreću najnoviji Ryzen Threadripper PRO procesori. Sa ovim novim sistemom, naši kupci mogu ubrzati sve složenije tokove posla kako bi učinili više za manje vremena.”

“Od svog uvođenja, Ryzen Threadripper procesori su ponudili impresivne performanse renderovanja,” rekao je Vlado Koylazov, dobitnik Oskara i suosnivač, Chaos Groupe. “Novi procesori Threadripper PRO 5000 WX serije to dodatno poboljšavaju, dajući 3D umetnicima i profesionalcima za vizualizaciju arhitekture neuporedivu sposobnost da postignu još više za manje vremena.”

“Ove godine smo počeli da migriramo sve globalne studijske produkcijske sisteme na AMD, sa EPYC procesorima koji pokreću naše farme za renderovanje i Threadripper PRO procesorima koji pokreću naše radne stanice,” rekla je Sayma Mishra, glavni tehnološki direktor DCC-a, Binyan Studios. “Nove karakteristike i performanse promenile su igru za Binyan Studios i AMD Ryzen Threadripper PRO 5000 WX seriju procesora, dovodeći nas do novih visina.”

AMD Ryzen Threadripper PRO procesori

Ponuda procesora AMD Threadripper redefinisala je tržište radnih stanica kada je lansirana 2017. godine, donoseći neuporediv broj jezgara i performanse sa više niti za entuzijaste korisnike i profesionalne korisnike. Od svoje prve generacije, AMD je nastavio da širi Threadripper liniju, povećavajući performanse, broj jezgara i niti, istovremeno uvodeći ključnu podršku i sigurnosne funkcije za poslovne korisnike, pružajući alate potrebne za rukovanje najzahtevnijim kreativnim poslovima, brzo i efikasno. Nadovezujući se na uspeh procesora AMD Ryzen Threadripper PRO 3000 WX, procesori serije Ryzen Threadripper PRO 5000 WX kombinuju neverovatne performanse Zen3 arhitekture sa karakteristikama bezbednosti, upravljivosti i skalabilnosti. Sa višim frekvencijama i poboljšanom L3 keš arhitekturom, novi Ryzen Threadripper PRO procesori osiguravaju korisnicima da se nose sa lakim radnim opterećenjima dok isporučuju vrhunske performanse sa više niti.3

Liderske performanse

Pružajući do dvostruko bolje performanse u odnosu na konkurenciju sa single socketom4 i do 95% više performansi od radnih stanica koje koriste dva konkurentska serverska procesora, procesori serije AMD Ryzen Threadripper PRO 5000WX isporučuju dominantne performanse na višestrukim radnim opterećenjima u celom portfoliju proizvoda.5

AMD Ryzen Threadripper PRO 5000 WX-serija procesori podržavaju vodećih 128 PCIe 4.0 komunikacijskih linija, omogućavajući veću skalabilnost grafike i skladištenja od konkurentskih rešenja. Procesori pružaju do 43% veće grafičke performanse i do 2,2x bolje performanse skladištenja od konkurentskih rešenja.6

Poboljšanje efikasnosti

Trošeći do 67% manje energije po jezgru, procesori AMD Ryzen Threadripper PRO 5000WX serije isporučuju do dvostruko veći odnos performansi i snage od konkurentskih rešenja.7 Visoko efikasna “Zen3” procesorska jezgra poboljšavaju održivost dok isporučuju vodeće performanse u industriji.2

Dizajnirana da se nosi sa najsloženijim profesionalnim radnim opterećenjima, serija procesora Ryzen Threadripper PRO 5000WX omogućava 8K renderovanje i uređivanje, složenu simulaciju i razvoj dizajna, te brz razvoj i kompajliranje koda, kako bi profesionalcima pružili konkurentsku prednost i učinili više za manje vremena.

Specifikacije proizvoda

Model jezgara /

niti

Turbo 8 / Bazna 9

Frekvencija

(GHz)

Ukupno

predmemorije

(MB)

TDP 10

(vati)

PCIe® 4.0 linija Memorijska podrška
AMD Ryzen™ Threadripper™ PRO 5995WX 64/128 Do 4,5 / 2,7 288 MB 280W 128 Do 2TB ECC UDIMM, RDIMM, LRDIMM
AMD Ryzen™ Threadripper™ PRO 5975WX 32/64 Do 4,5 / 3,6 144 MB 280W 128 Do 2TB ECC UDIMM, RDIMM, LRDIMM
AMD Ryzen™ Threadripper™ PRO 5965WX 24/48 Do 4,5 / 3,8 140 MB 280W 128 Do 2TB ECC UDIMM, RDIMM, LRDIMM
AMD Ryzen Threadripper™

PRO 5955WX

16/32 Do 4.5 / 4.0 72 MB 280W 128 Do 2TB ECC UDIMM, RDIMM, LRDIMM
AMD Ryzen™ Threadripper™ PRO 5945WX 12/24 Do 4.5 / 4.1 70 MB 280W 128 Do 2TB ECC UDIMM, RDIMM, LRDIMM

Napravljen za profesionalce

Nekoliko AMD PRO tehnologija koje podržava Ryzen Threadripper PRO 5000WX i pomaže u kreiranju rešenja za najzahtjevnija profesionalno upravljana IT okruženja, uključujući:

  • AMD Memory Guard – šifrira memoriju kako bi sprečio fizičke napade na osetljive podatke.
  • AMD Secure Processor – Integrisani sigurnosni procesor na čipu dizajniran za zaštitu osetljivih podataka i proveru valjanosti koda pre nego što se izvrši.
  • AMD Shadow Stack – Inovativni skup hardverskih zaštita ugrađenih u procesor za ublažavanje uobičajenog tipa napada zlonamernog softvera sprečavanjem modifikacije instrukcija.